Libya müzakerelerinde yeni raunt

Libyalı rakip tarafların yetkilileri, Fas'ın Tanger kentinde yeni bir müzakere turu için bir araya geldi.

Libya krizine son verilmesi için arabuluculuk çabaları devam ediyor. Fas hükümeti, Eylül sonundan bu yana görüşmeleri yönetiyor. Görüşmelerde, Libya'nın stratejik kurumlarının dağılımı konusunda bir konsensüs oluştu.

Yeni müzakere turu iki gün sürecek. Stratejik kurumların başında kimlerin yer alacağı üzerinde durulacak. Pazartesi başlayan görüşmeler, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi yetkililerinin yer aldığı "13+13" formatında gerçekleşiyor.

2011'de Muammer Kaddafi rejiminin kanlı bir şekilde devrilmesinden bu yana Libya kaos içerisinde bulunuyor.

Mevcut durumda ülke iki güç arasında bölünmüş durumda. Bir yanda Trablus merkezli, Türkiye ve Katar destekli Ulusal Birlik Hükümeti (GNA), diğer yanda özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Rusya tarafından desteklenen ülkenin doğusunu merkez edinen Mareşal Halife Haftar güçleri var.

Türk devleti Müslüman Kardeşler ağırlıktaki Trablus hükümetine doğrudan destek vererek, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ediyor.

Libyalı taraflar Ekim ayı sonunda sürekli bir ateşkes imzalamışlardı. Birleşik bir hükümet oluşturmakla görevli Libyalı delegeler, Kasım ortasında Tunus'ta bir araya gelmiş ve 24 Aralık 2021'de seçimler yapılması üzerine anlaşma sağlamıştı. Taraflar, geçiş hükümetinin yöneticilerinin isimleri konusunda ise anlaşamaya varamamıştı.

Fas, geçen hafta Libya Temsilciler Meclisi üyesi 120'yi aşkın kişiyi Tanger'de toplamıştı. Altı günlük tartışmalar sonucunda ülkedeki ayrılıklara son verilmesi taahhüdünde bulunulmuştu.