Libya’dan Mısır’ın askeri müdahalesine onay

Libya’nın doğusunda üssü olan ve Halife Hafter’in desteklediği parlamento, Türk tehdidi karşısında Mısır ordusunun olası askeri müdahalesine onay verdi.

2014 yılındaki seçimle oluşan parlamento yaptığı yazılı açıklamada, Mısır silahlı kuvvetlerinin, Libya ve Mısır’ın güvenliğine karşı bir tehdit görmesi halinde müdahale etmesine onay verdiklerini duyurdu.

Parlamentodaki oylama, Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi’nin 20 Haziran’da bir açıklamasına yanıt olarak geldi.

Sisi, Türk devletinin Libya çatışmasına doğrudan dahil olmasına tepki göstererek, “doğrudan askeri müdahale” uyarısında bulunmuştu.

Kahire ile Ankara arasındaki ilişkiler özellikle 2013 yılında halk ayaklanması ardından Mısır ordusunun Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi iktidarını devirmesinden bu yana kötüleşti.

TÜRK İŞGALİ DOĞRUDAN TEHDİT OLUŞTURUYOR

Türk devleti Libya’da da Müslüman Kardeşlerin hakim olduğu Trablus merkezli iktidarı destekleyerek, BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunun açık bir şekilde ihlal ediyor.

Libya’nın doğusunda hakim olan parlamento, “İstilacı işgalcinin (Türkiye) yenilgisini sağlamak ve ortak ulusal güvenliğimizi korumak için iki kardeş ülke olan Libya ve Mısır arasında ortak çabalara çağırıyoruz” dedi.

Yazılı açıklamada, “Türk işgalinin ortaya koyduğu tehlikeler ülkemiz ve başta Mısır olmak üzere komşu ülkeler için doğrudan tehdit oluşturuyor” diye ekledi.