Libya’da taraflar ateşkesi kabul etti

Libya’nın doğusunu denetiminde bulunduran Halife Hafter güçleri ile Ankara destekli Trablus merkezli İslamcı hükümet, ateşkes önerisini kabul etti.

Mareşal Halife Hafter güçleri, Moskova ve Ankara tarafından yapılan ateşkes çağrısını Cumartesi günü kabul ettiklerini duyurdu.

Kısa bir açıklama yapan Hafter güçleri, “karşı tarafın ateşkesi ihlal etmesi halinde sert karşılık verecekleri” uyarısında bulundu.

Bu açıklamanın ardından Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) de Pazar sabahı ateşkes çağrısını kabul ettiklerini bildirdi.

Hükümetin başındaki Fayiz el Sarac, 12 Ocak Pazar günü saat 00.00’dan itibaren ateşkes uygulanacağını belirtti. Sarrac, olası saldırılara karşı “meşru savunma” hakkını kullanacaklarını ifade etti.

Libya, NATO’nun Muammed Kaddafi rejimini kanlı bir şekilde devirdiği 2011’den bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Ülke mevcut durumda doğuda Tobruk merkezli Libya Parlamentosu ile başkent Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti arasında ikiye bölünmüş durumda.

Her iki taraf farklı güçlerin desteğini alıyor. Türk devleti ve Katar, Trablus’ta Müslüman Kardeşler’in giderek hakimiyet kurmaya çalıştığı ancak çok parçalı gruplardan oluşan hükümeti desteklerken, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve Fransa Hafter güçlerini destekliyor. Türkiye BM’nin silah ambargosunu da açık bir şekilde ihlal ederek zırhlı araçlar, dronlar, yüklü miktarda cephane ve yüzlerce çete mensubunu Trablus’a gönderdi. Türk devleti ayrıca tezkereyi kabul ederek, Libya’ya asker göndermeye başladı.