Libya açıklarında bir gemide 10 cenaze bulundu

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) isimli sivil toplum örgütü, Libya açıklarında bir gemide 10 göçmene ait cenaze bulduklarını duyurdu.

Sivil toplum örgütüne ait ilk yardım gemisi “Geo Barents”, Akdeniz’de ölüm tehlikesi geçiren göçmenlerin yardımına koştu.

MSF tarafından twitter üzerinde yapılan açıklamada, MSF, "Aşırı yüklü ahşap teknenin dibinde on kişi ölü bulundu" dedi.

MSF, "10 önlenebilir ölüm (...) 13 saat denizde sürüklendikten sonra boğularak ölen 10 kişi. Akdeniz'in en ölümcül rotası. 2021'de bunu nasıl kabul edebiliriz?” diye ekledi.  Açıklamaya göre 99 göçmen hayatta kaldı.

Onbinlerce göçmen Libya veya Tunus’tan hareketle Akdeniz üzerinde Avrupa’ya ulaşmaya çalışıyor. Bu son derece ölümcül yolculukta BM’ye bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne göre sadece bu yıl içerisinde en az 1236 kişi öldü. 2020 yılının aynı döneminde 858 göçmen boğularak can vermişti.

MSF, “Geo Barents” operasyonunun “muhtemelen başka kurbanların olmasını engellediğini” belirtti. Kurtarılanlar arasında 10 aylık bir çocuğun da olduğunu ifade eden MSF; “Çoğu bu korkunç sınavla travma yaşıyor” diyerek, göçmenleri ulaştırabilecekleri güvenli bir liman talebinde bulundu.