Kuzey ve Güney Kore gerilimi tırmanıyor

Kuzey ve Güney Kore karşılıklı füze atışlarında bulundu. Pyongyang, 10’u aşkın füze atışı yaparken, biri her iki ülke arasındaki deniz sınırını aştı.

Kuzey Kore’nin füze atışlarına Güney Kore de denize doğru üç füze atışı ile karşılık verdi. Seul, Kuzey Kore’nin füze atışlarını “toprak işgali” olarak kınadı.

Kısa menzilli balistik füzelerden biri ilkin iki ülke arasındaki deniz sınırını oluşturan Kuzey Sınır Hattı’nı aştı. Bunu üzerine alarm verilerek Ulleungdo adası sakinlerinden yer altına sığınmaları istendi. Güney Kore’ye bağlı Ulleungdo adadı, Kore yarımadasının 120 kilometre doğusunda bulunuyor.

Seul’a göre 1953 Kore savaşından sonra iki Kore’nin ayrılmasından bu yana ilk kez bir Kuzey Kore füzesi Güney Kore’nin karasularına bu kadar yakın düşüyor.

Güney Kore, komşusunun füze atışlarına karadan havaya üç füze atışı ile karşılık vermekle birlikte, topçu atışları da bunu takip etti.  Yetkililer 100 dolayında top atışı yaptıklarını bildirdi.

Güney Kore Cumhurbaşkanı Kuzey Kore’nin “provokasyonlarının bedelini ağır ödemesi için hızlı ve ser tedbirler” alma talimatı verdi.  

Güney Kore, Japon Denizi olarak bilinen Doğu Denizi üzerindeki birçok havayolunu da kapattı.

Seul ve Washington mevcut durumda “Vigilant Storm” (Uyanık Fırtına) adıyla tarihlerinin en büyük ortak hava tatbikatını gerçekleştiriyor. Her iki ülkeye ait yüzlerce savaş uçağı tatbikata katılıyor.

Kuzey Kore’de iktidardaki İşçi Partisi Sekreteri Pak Jong Chon, bu tatbikatı “saldırgan” ve “provokatif” olarak değerlendirdi.

Kuzey Kore resmi basınına göre Jong Chon, “Uyanık Fırtına” adlı verilen tatbikatın Kuveyt işgali ardından 1991’de ABD öncülüğündeki koalisyonun Irak’a karşı yürüttüğü askeri operasyonlara verilen “Çöl Fırtınası” operasyonunu çağrıştırdığını belirtti.

Devlet ajansı KCNA’ya göre Pak Jong Chon, ABD ve Güney Kore, silahlı kuvvetlerini Kuzey Kore’ye yönelik korkmadan kullanmaya çalışırlarsa, “Kuzey Kore silahlı kuvvetleri özel araçları stratejik görevlerini gecikmeden yerine getirecektir" uyarısında bulundu.

Jong Chon, “ABD ve Güney Kore tarihinin en korkunç bedelini ödemek zorunda kalacaktır” diye tehdit etti.