Kuzey Kore, Trump’ı yeni bir strateji geliştirmeye çağırdı

Kuzey Koreli üst düzey bir diplomat , ABD’nin nükleerden çıkış için tartışmaları yeniden başlatmak amacıyla yeni bir strateji geliştirmesini istedi.

Dışişleri Bakanlığı’nda Amerikan işleri ile görevli diplomat Kwon Jong-gun’un imzasıyla Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA’da bir açıklama yayınlandı.

ABD’nin bir yandan diyalogun devam etmesi, diğer yandan “düşmanca eylemleri” arasındaki paradoksa işaret eden Jong-gun, “ABD, her iki tarafın çıkarlarına gerçek anlamda uygun realist bir öneri hesaba katmadan, bir papağan gibi diyalogun yeniden başlamasından bahsetse de, diyalog kendi kendiliğinden başlamaz” dedi.

Diplomat, ABD’nin iyi bir iletişim örneği göstermesi ve “karşı öneride” bulunması gerektiğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Japonya’nın Osaka kentinde yapılacak G20 zirvesi dönüşünde bu hafta sonu Güney Kore’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bir buluşmanın öngörülmediğini söylerken, onunla başka şekilde görüşebileceğine işaret etti.

Trump, Çarşamba günü Asya’ya gidişinden önce yaptığı açıklamada “Çok sayıda kişiyle görüşeceğim, onunla değil. Ama başka bir biçimde onunla görüşebilirim” dedi.

NÜKLEERDEN ARINMA

Her iki lider 12 Haziran 2018’de önce Singapur’da tarihi bir buluşma gerçekleştirmişlerdi. Sonra da Şubat sonunda Hanoi’de bir araya gelmişlerdi. Ancak ikinci görüşme başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Washington, Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti’nin tamamen nükleerden arındırılmasını isterken, güvenliği için garantiler isteyen Pyongyang yönetimi ise öncelikle yaptırımların hafifletilmesini talep ediyor.

Müzakereler son görüşmeden bu yana tıkanmış durumda. Kuzey Kore, Mayıs ayında kısa menzilli füze denemeleri yaptı, Washington yasadışı bir şekilde kömür taşıdığı iddiasıyla bir geminin yönünü değiştirdi ve Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar uyguladı.

İKİ LİDER ARASINDA MEKTUPLAŞMA

Trump’ı kabul etmeye hazırlanan Güney Kore Başkanı Moon Joe-in, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Amerikalılar ile Kuzey Koreliler arasında kuliste tartışmalar olduğunu belirtti. ABD yönetiminin Güney Kore özel temsilcisi Stephen Biegun, Perşembe gününden itibaren Güney Kore’ye ziyaret planlıyor. Diğer bir gelişmeyi de ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo açıkladı. Pompeo, Pazar günü Trumnp ile Kim Jong-un arasında mektuplaşmanın olduğunu belirterek, bunun diyalogun başlaması için gerçek bir fırsat oluşturduğunu söyledi. Aynı gün KCNA, Trump’ın mektubunun içeriğinin “mükemmel” olduğunu belirterek, Kuzey Kore yöneticisinin bunu ciddi bir şekilde düşüneceğini kaydetti.