Kuzey Kore, Güney ile irtibat bürosunu imha etti

Kuzey Kore, komşusu Güney Kore ile sınır hattına yakın bir kent olan Kaesong’daki irtibat bürosunu havaya uçurdu.

Güney Kore’nin başkenti Seul’da bulunan iki Kore arasındaki ilişkilerden sorumlu Birleştirme Bakanlığı, Kuzey Kore’nin Salı günü sınır yakınındaki Kaesong’da yer alan irtibat bürosunun imha ettiğini duyurdu. İrtibat bürosu 2018 yılında açılmıştı.

Bu açıklamadan bir kaç dakika önce Güney Kore haber ajansı bir patlama sesi duyulduğunu ve dumanların yükseldiğini bildirdi.

İrtibat bürosunun patlatılması, hafta sonu Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un kızkardeşi Kim Yo Jong’un tehditleri ardından geldi.

Kim Yo Jong, “Kısa bir süre içerisinde Kuzey ve Güney arasındaki faydasız itibat bürosu, trajik bir sahne ile tamamen yıkılacak” dedi.

Haziran ayı başından bu yana Pyongyang yönetimi komşusuna yönelik tehditlerini arttırdı. Özellikle, askersiz alanın ötesinden gönderilen propaganda bildirilerine tepki gösteriliyor.

Geçen hafta Kuzey Kore rejimi “düşman” Güney Kore ile siyasi ve askeri iletişim kanallarını kapattıklarını duyurmuştu.

Tepki gösterilen bildiriler, genellikle balonlara asılarak Kuzey Kore sınırına gönderiliyor. Bazen de sınırdaki nehre, şişeler içerisinde bırakılıyor. Bildirilerde özellikle Kim Jong Un’un insan hakları alanındaki kötü karnesi veya nükleer alandaki hırsı eleştiriliyor.

Bazı uzmanlar, Pyongyang yönetiminin, ABD ile nükleer müzakerelerin durma noktasına geldiği bir dönemde Seul ile bir kriz yaratma peşinde olduğunu iddia ediyor.