Kuzey Amerika’daki insan tarihi iki kat daha eski

Arkeologlar tarafından yapılan yeni keşifler, Kuzey Amerika’daki ilk insan yerleşimlerinin tahmin edilenden iki kat daha eski olduğunu ortaya çıkardı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, Meksika’nın kuzeyindeki Chiquihuite mağarasında bulunan kalıntılar, buradaki insan toplaşmasının 33 bin yıl öncesine kadar gittiğini ve 20 bin yıl sürdüğünü kanıtlıyor.

Mağarada ortaya çıkarılan kalıntılar arasında yontulmuş taştan 1900 alet bulunduğu bildirildi.

Araştırmanı yazarlarından arkeolog Ciprian Ardelean, “Araştırmalarımız Amerika Kıtası’ndaki en eski insan varlığına ilişkin yeni kanıtlar sunuyor” dedi. Amerika Kıtası, insanların yerleştiği son kıta olarak biliniyor.

Mağarada bulunan en eski örneğin, çağımızdan 33 bin ile 31 bin öncesine ait olduğu belirlendi.

Alanda her ne kadar insanlara ait kemikler ve DNA örnekleri bulunmasa da burasının insanlar tarafından göçler tarafından sabit bir üs biçiminde kullanıldığı sanılıyor.

Amerika Kıtası’ndaki ilk insanlara ilişin antropologlar ve arkeologlar arasındaki tartışmalarda en fazla öne çıkan tez, buradaki ilk iskanların 13 bin yıl öncesine dayandığı yönündeydi. Ancak bu tez son 20 yıldır yeni keşiflerle zan altındaydı. Son olarak kıtadaki insan tarihi, 16 bin yıl öncesine götürülmüştü.