Küresel Risk Raporu’nda popülizm, eşitsizlik ve kutuplaşma uyarısı

17 Ocak’ta Davos'ta başlayacak olan WEF önce yayınlanan Küresel Risk Raporu’nda çevre kirliliği, eşitsizlikler ve kutuplaşmaların yanı sıra birçok ülkede güçlenen popülist siyasi partilerin en önemli riskleri oluşturduğu duyuruldu.

17 Ocak’ta İsviçre’nin Davos kasabasında başlayacak olan Dünya Ekonomik Forumu'ndan (WEF) önce yayınlanan Küresel Risk Raporu’nda çevre kirliliği, eşitsizlikler ve kutuplaşmaların yanı sıra birçok ülkede güçlenen popülist siyasi partilerin en önemli riskleri oluşturduğu duyuruldu.

Çok sayıda şirket temsilcisi ve bilim insanıyla görüşülerek hazırlanan bu yılki Küresel Risk Raporu’nda, küresel bazda ‘düzeni en fazla tehdit eden’ öğelerin başında popülizmin geldiği vurgulandı.

Dünyada son 10 yılda yaşanan gelişmeleri dikkate alarak hazırlanan raporda, ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kazanması ve Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkacak olmasının ‘büyük değişikliklere yol açacağı’ savunuldu.

POPÜLİZM, KÜRESEL ISINMA, EŞİTSİZLİKLER 

Birçok Avrupa ülkesinde sağ-popülist partilerin güçlenmesine dikkat çekilen raporda, bu yıl içinde seçimlerin yapılacağı Almanya, Fransa, İtalya ve Hollanda’da ülkelerin ‘daha sağa kayacağı’ uyarısı yapıldı. Yine bu ülkelerde ‘hakim güçlere’ karşı tepkilerin artacağı tahmin edildi.

Küresel ısınma ve çevrenin korunmasına ilişkin çabaların devam etmesine rağmen son yıllardaki bazı gelişmelerde geriye doğru gidileceği uyarısı yapıldı. ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump’ın İklim Antlaşması’na karşı tutumuna değinilen raporda, karbondioksit salınımının azaltılmasına ilişkin hedeflerin tutturulamayabileceği belirtildi.

ROBOTLAŞMA ÖNEMLİ BİR SORUN

Küresel bazda ekonomik büyümenin devam edeceği tahmininde bulunulan raporda, önümüzdeki 10 yılda adil gelir dağılımının devam edeceği ve bunun da ‘sermayeyi etkileneceği’ dile getirildi.

Yine istihdam noktasında ciddi kaygılara yer verilen raporda, giderek daha fazla robotların insanların yerini alacağı öngürülüyor. Robot teknolojisinin ve yapay zekaya ilişkin çalışmaların olumlu sonuçları olduğu, ancak istihdam konusunda olumsuz etkileri olacağı vurgulandı.

Raporda, hackerlerin faaliyetlerine de değinilirken, siber saldırıların yol açacağı tehlikelerin artacağının altı çizildi.

Bu yıl 47’inci kez düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu, 17-20 Ocak tarihleri arasında ‘Duyarlı ve Sorumlu Liderlik’ temasıyla toplanacak.