Kültürel mirasın korunması için BM misyonu talebi

G7 Zirvesi’ne bu yıl ev sahipliği yapacak olan İtalya, dünya genelindeki kültürel mirasın korunması için bir misyon oluşturulması fikrinin hayata geçirilmesine karar verdi.

Bu yıl G7 dönem başkanlığını yürüten İtalya, dün Floransa kentinde Dünya Kültürel Mirası’na dahil olan alanların korunması amacıyla bir toplantı düzenledi.

Toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından çatışma bölgelerinde görevlendirilen Barış Gücü misyonlarının benzerlerinin kültürel mirasın korunması için kurulması fikri tartışıldı.

İtalya’nın geliştirdiği fikre göre, ‘Kültürel Misyon Gücü’ adı altında BM askerleri kültürel mirasa dahil alanları koruyacak. Kültürel mirasın korunmasına ilişkin detaylar paylaşılmazken, çatışma bölgelerine uzmanların gönderilmesinde uzlaşıldığı bildirildi.

Dünya Kültürel Mirası’na dahil olan birçok tarihi alanda radikal çetelerin yaptığı tahribatlar dikkat çekmişti. Başta Irak ve Suriye’de DAİŞ çetelerince yapılan yıkımların yanı sıra Mali’nin Tombouctu bölgesinde El Kaide yanlılarınca yapılan tahribatlar basına yansımıştı.

DAİŞ ve diğer çete gruplarının tarihi sit alanlarını tahrip etmenin yanı sıra birçok eseri uluslararası kaçakçılar aracılığıyla satarak gelir elde ettikleri ortaya çıkmıştı.