Küresel insani ateşkes tasarısı yine BMGK’ye geliyor

İnsani yardımların ulaştırılabilmesi için BMGK nezdinde uluslararası çapta bir insani ateşkes kararı çıkarılması için yeniden başvuruldu.

ABD ve Çin’in engellemelerine rağmen küresel çaptaki sağlık kriziyle mücadele esnasında çatışmaların durdurulması için çabalar sürüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyelerinden Fransa ile geçici üyelerden Tunus’un sundukları yeni bir karar tasarısında, cihatçı çetelerle mücadele dışında küresel çapta 90 günlük insani ateşkes talebi vurgulanıyor. Bu talep, daha geniş haliyle Mart ayında BMGK’ye sunulan bir tasarıda ABD ve Çin’in vetosuyla karşılaşmıştı.

Tasarıda, 2 Nisan’da oylanan bir başka tasarıdaki salgınla mücadele için küresel çapta iş birliği çağrısına gönderme yapılıyor. Çin, o dönemde ateşkes çağrısında Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) adının geçmesini isterken, ABD ise ‘krizi kötü yönetmekle’ suçladığı DSÖ’nün anılmasını istemiyordu. Tasarı, Perşembe günü Almanya’nın talebiyle yapılacak BMGK toplantısında gündeme gelecek.

Covid-19 sağlık krizi nedeniyle aşı, insani ve tıbbi yardımların yanı sıra gıda desteğinin ulaştırılamaması nedeniyle çatışmalı bölgeler ile yoksulluğun olduğu ülkelerde salgının neden olduğundan kat kat daha fazla ölümün yaşanmasından endişe ediliyor.