Küba’da yönetim sisteminde değişiklik yapılacak

Küba’da 1976 yılında kaldırılan cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık görevlerinin yeniden getirileceği duyuruldu.

Küba Ulusal Meclisi’ne sunulan seçimlere yönelik bir kanun tasarısında meclis üye sayısının beşte bir azaltılmasının yanı sıra devlet yönetimine dair yeni düzenleme yapılması öngörülüyor.

Temmuz ayında oylanacak tasarıya göre, cumhurbaşkanı 5 yıllığına Ulusal Meclis üyeleri tarafından seçilecek. Başbakan ise cumhurbaşkanı tarafından önerilecek ve Ulusal Meclis’in onayına sunulacak.

1959 yılında devrimin gerçekleştiği Küba’da başbakanlık görevini devrimin lideri Fidel Castro 1976 yılına kadar yürütmüştü. 1976’da yapılan değişiklikle başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı görevleri kaldırılırken, Ulusal Meclis hem yasama hem de yürütme organı olarak kabul edilmişti. Yılda iki kez toplanan Ulusal Meclis’in yetkileri yılın geri kalan dönemlerinde 21 kişilik Devlet Konseyi tarafından kullanılıyor.

Devlet Konseyi başkanlığını 1976-2008 yılları arasında yürüten Fidel Castro’dan sonra Raul Castro 2018 Nisan ayına kadar sürdürmüştü. Raul Castro’dan sonra bu göreve Miguel Diaz-Canel seçilmişti. Yeni kanun tasarısında Devlet Konseyi’nin 21 olan üye sayısının 31’e çıkarılması da planlanıyor.

Tasarının kabul edilmesi halinde yeni yönetim modeli 2024 yılında yürürlüğe girecek. 2024 yılından sonra Ulusal Meclis’in halen 605 olan üye sayısı da 474’e düşürülecek.