Kolombiya’da her üç günde bir hak savunucusu öldürülüyor

Kolombiya’da bir yandan son aktif gerilla hareketi ile barış müzakereleri yapılırken, diğer yandan insan hakları savunucuları hedef olmaya devam ediyor. Son yıllarda çoğu çeteler tarafından olmak üzere 311 insan hakları savunucusu öldürüldü.

Kolombiyalı bir kuruluş olan Halk Savucuları, her üç günde bir insan hakları savunucusunun öldürüldüğü tepkisinde bulundu. Kuruluşa göre 1 Ocak 2016 ile 30 Haziran 2018 arasında “yaşamlarını insan haklarını savunmaya ve sosyal projeler yürütmeye adayan 311 vatandaş katledildi.”

Kolombiya bir yandan silahlı çatışmaların artık son bulması için çabalarını arttırırken, diğer yandan mafya ve çeteler doğan boşluklardan faydalanmaya çalışıyor.

İki yıl önce ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile imzalanan barış anlaşmasından sonra Küba’da Ulusal Kurtuluş Ordusu ELN ile müzakereler yürütülüyor. ELN, ülkenin son aktif gerilla hareketi durumunda.

Mevcut Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, 2016’dan Mart 2018’e kadar insan haklarını savunan 160 yerel yetkilinin, başta uyuşturucu mafyasının olduğu bölgelerde olmak üzere farklı motivasyonlu gruplar tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Halk Savunucuları kuruluşu, “Kolombiya’da Artık hiçbir toplumsal lider katledilmemeli, çünkü barışa ve huzura ihtiyacımız var” dedi.

Kolombiya’da 40 yıldır çatışmalı bir süreç yaşanıyor. Bir yandan gerilla hareketleri, devlet güçleri ve paramiliter güçler, diğer yandan uyuşturucu tacirleri var. Bu çatışmalarda 8 milyon kişi öldü, ya kayboldu ya da yerlerinden edildi.