Kolombiya’da 16 bin kişi evini terk etmek zorunda kaldı

Kolombiya’da iki gerilla grubu arasında yaşanan çatışmalarda şimdiye kadar on binlerce kişinin yerlerini terk etmek zorunda kaldığı duyuruldu.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) barış anlaşması yaparak kendisini fesh etmesi ardından ülkenin en büyük gerilla grubu olarak Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) kalmıştı. Devletle barış müzakerelerini devam ettiren ELN ile Los Pelusos adlı bir diğer gerilla grubu arasında çatışmalar ise günlerdir devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) insani yardımlardan sorumlu bürosu OCHA tarafından yapılan açıklamaya göre, Venezuela sınırındaki çatışmalarda çıkar kavgası öne çıkıyor. OCHA’ya göre, ELN ile daha önce kendini fesheden EPL adlı Maoist gerilla grubunun aktif kalan kesimleri arasındaki çatışmalar nedeniyle en az 16 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

OCHA’nın iddiasına göre, iki grup arasındaki çatışmalar bölgedeki ‘kokain üretiminin kontrolünü ele geçirme’ amacıyla başladı.

Gerilla hareketinin kokain ticaretiyle bağı iddiaları yeni olmasa da, FARC’ın tümüyle silahsızlandığı geçtiğimiz yıldan sonra kokain üretiminin yüzde 10 civarında artmış olması da bir başka dikkat çeken nokta. Özellikle FARC gerillalarının silah bırakması ardından denetimden çıkan bölgelerde çetelerin kokain üretimi için alan kazandığı tahmin ediliyor.