Körfez’de gerilim: İngiliz Bakan, Tahran’da!

ABD ile İran arasında yaşanan gerilimin tırmanması üzerine Birleşik Krallık’ın Ortadoğu’dan sorumlu bakanı Andrew Murrison, Tahran’a giderek İranlı yetkililerle görüştü.

Tahran’ı ziyaret eden İngiliz Bakan Murrison ile İran Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Uluslararası İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi bir araya geldi.

İngiliz hükümeti Cumartesi günü yaptığı açıklamada Murrison’un, Tahran ile Washington arasındaki gerilimin acilen yatıştırılması amacıyla gönderileceğini bildirmişti.

İngiliz Dışişleri Bakanlığı’na göre, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Aragçi tarafından da kabul edilmesi beklenen Murrison, İran’ın bölgede oynadığı rol ve nükleer anlaşmayı durdurma tehdidini görüşecek. İngiltere, nükleer anlaşmaya tamamen bağlı olduğunu belirtiyor.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bu yana iki ülke arasındaki gerilim sürekli tırmanıyor. Donald Trump yönetimi İran’a ekonomik yaptırımlar uygularken, 2015’te Viyana’da nükleer anlaşmaya imza atan diğer ülkeler üzerinde de baskı uyguluyor. İran ile ABD arasındaki gerilim, Haziran ortasın Hürmüz Boğazı’nda iki petrol gemisine yönelik saldırı ve 20 Haziran’da bir Amerikan insansız hava aracının düşürülmesi ardından daha da arttı.