Kıbrıs görüşmeleri Cenevre’de başladı

BM gözetimindeki Kıbrıs müzakereleri Cenevre BM ofisinde başladı. Görüşmeye Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis katılıyor.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılan Kıbrıs müzakereleri, sabah saatlerinde İsviçre’nin Cenevre kentindeki BM ofisinde başladı. Müzakerelere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Rum Lideri Nikos Anastasiadis katılıyor.

Akıncı ve Anastasiadis sabah saatlerinde BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michel Moller ve BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından karşılandı.

Basın mensuplarının görüntü almasının ardından 3 gün sürecek müzakerelere geçildi. Müzakerelerin ilk gününde mülkiyet ve ardından yönetim ve güç paylaşımı konuları ele alınacak.

Yapılacak görüşmelerin ardından 11 Ocak’ta iki tarafın da kendi yol haritalarını sunması beklenirken, 12 Ocak’ta garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı uluslararası bir konferans düzenlenmesi planlanıyor.

Kıbrıs görüşmeleri Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 başlıktan oluşuyor.

Görüşmeler boyunca öne çıkacak ve Rum kesimin üstünde özellikle duracağı konunun Türk askeri gücünün Kuzey Kıbrıs’tan çekilmesi meselesi olacağı bekleniyor.

Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Akıncılar, Türkiye’nin baskısı ile Türk askerinin Kuzey Kıbrıs’ta kalmasını istiyor.

ERDOĞAN’IN GÖRÜŞMELERE KATILMASI İSTENMİYOR

Müzakerelerin ardından 12 Ocak’ta yapılacak konferansa Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.  Kıbrıslı siyasetçiler, görüşmelerin başarıya ulaşması sonucunda Erdoğan’ın görüşmelerin son gününe katılarak Kıbrıs sorununun kendisi öncülüğünde çözüldüğü mesajını vermek istediğini söyleyerek, Erdoğan’ın 12 Ocak’ta düzenlenecek konferansa katılmasını istemiyorlar.

ERDOĞAN PROTESTO EDİLECEK

Öte yandan Erdoğan’ın Cenevre’ye gelmesinin duyulmasının ardından İsviçreli bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ve yine Türkiyeli ve Kürdistanlı kuruluşlar, 12 Ocak’ta BM önünde yapacakları eylemle Erdoğan’ı protesto etmeye hazırlanıyor.

Erdoğan’ın Türkiye ve Kürdistan’da ortaya koyduğu anti-demokratik uygulamaları hatırlatan örgütler, Erdoğan’ı eli kanlı bir diktatör olarak tanımlayarak Erdoğan’ın Cenevre’ye gelmesini istemiyor.