Katar: İsrail-Hamas arasında ateşkes yakın değil

Hamas ile İsrail arasında bir ateşkes için arabulucu ülke Katar'ın Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda bir anlaşmaya varmaya yakın olmadıklarını açıkladı.

Mart ayı başında Kahire'de yapılan yeni görüşmelere rağmen, üç arabulucu ülke ABD, Katar ve Mısır savaşın başlamasından bu yana Gazze'de tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir ateşkes anlaşmasına varmayı başaramadı.

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El-Ensari bir basın toplantısında yaptığı açıklamada Hamas ile İsrail arasında bir ateşkesin yakın olmadığını belirtti.

El Ensari,  "Anlaşmaya yakın değiliz, bu da iki tarafın bir anlaşmanın uygulanması konusundaki mevcut anlaşmazlığı çözebilecek bir dil üzerinde birleştiğini görmediğimiz anlamına geliyor" dedi 

Sözcü, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana geçen beş aydan biraz fazla bir sürenin ardından taraflar arasındaki görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

El Ensari, tüm tarafların "bu hafta başlayan ve bir ay sürecek olan Ramazan ayında bir anlaşmaya varmak için müzakereler çerçevesinde çalışmaya devam ettiğini" söyledi. 

Ancak, ateşkes anlaşması için "bir takvim önerecek" konumda olmadığını da belirten El Ensari, çatışmanın "sahada çok karmaşık" olmaya devam ettiğini vurguladı.

Son savaş 7 Ekim'de Gazze'den İsrail'in güneyine sızan Hamas savaşçıları tarafından gerçekleştirilen ve çoğu sivil en az 1,160 kişinin ölümüyle sonuçlanan benzeri görülmemiş ölçekteki bir saldırıyla tetiklendi.

İsrail ise 2007'den bu yana Gazze'de iktidarda olan Hamas’ı “yok etme” sözü vererek, korkunç bir savaş yürütmeye başladı ve ağır bir insani krize neden oldu. Birçok çevreden bunun “soykırım” olduğuna yönelik tepkiler var. 

Hamas Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail ordusunun başlattığı saldırılarda şu ana kadar Gazze Şeridi'nde çoğunluğu sivil 31 bin 184 kişi hayatını kaybetti.

İsrail'e göre 7 Ekim'de kaçırılan yaklaşık 250 kişiden 31'i ölü olmak üzere 130 rehine hala Gazze'de bulunuyor.

Kasım ayı sonunda, Körfez emirliğinin yardımıyla müzakere edilen bir ateşkes, 240 Filistinli mahkum karşılığında 105 kişinin serbest bırakılmasını sağlamıştı. 

Hamas özellikle herhangi bir anlaşmaya varılmadan önce kesin bir ateşkes ve İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesini talep ediyor.

İsrail Hamas'tan hala hayatta olan rehinelerin kesin bir listesini vermesini talep ediyor, ancak Filistin hareketi rehineler arasında kimin "sağ ya da ölü" olduğunu bilmediğini iddia ediyor.