Katalanlardan Torra’ya bağımsızlıktan ‘geri adım atmama’ çağrısı

Katalonya’da yüzbinlerce kişi bağımsızlık referandumunun yıl dönümünde bölgesel hükümete ‘harekete geçmesi’ çağrısında bulunurken, birçok bölgede polisle çatışmalar yaşandı.

Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığına dair 1 Ekim 2017’de yapılan referandumda, 5,3 milyon seçmenin önemli bir kısmı engellenmiş ancak katılanların yüzde 90’ından fazlası bağımsızlık lehine oy kullanmıştı. Katalan halkının iradesini tanımayan Madrid yönetimi ise, bağımsızlık ilanı ardından özerk yönetimi feshetmişti.

Ardından yapılan erken seçimlerde de bağımsızlık yanlıları Katalonya Parlamentosu’nda yeniden çoğunluğu ele geçirmişti. Ancak başta eski Bölge Başkanı Carles Puigdemont olmak üzere birçok siyasetçi sürgüne mecbur kalmıştı.

1’İNCİ YILINDA YÜZ BİNLERCE KATALAN SOKAĞA İNDİ

Bağımsızlık referandumunun birinci yılında büyük gösteriler düzenleyen Katalanlar, yeni Bölge Başkanı Quim Torra ve hükümetinden bağımsızlık yönündeki kararlılıktan vazgeçilmemesini istedi.

Dün gündüz saatlerinde gösterilerin yapıldığı Gerona’nın ardından akşam saatlerinde başkent Barselona’da yüz binlerce kişi sokağa indi.

Gösterilerde “Halk emrediyor; hükümet itaat etmiyor” ve “Ya İspanyol devletine boyun eğmeyi bırakın ya da istifa edin” gibi sloganlar atılırken, Madrid’in baskılarına boyun eğilmemesi istendi.

Gösteriler sırasında Cumhuriyet Savunma Komiteleri (CDR) adı altında örgütlenen bağımsızlık yanlısı grupların birçok anayolu trafiğe kapattığı bildiriliyor. Yüzlerce CDR üyesinin kimi demiryolu hatları ile A7 ve A2 gibi birçok otoyolu bloke ettiği de verilen bilgiler arasında. Birçok noktada polis ile CDR üyeleri arasında çatışmalar yaşandı.

Quim Torra liderliğindeki bölgesel hükümetin Sosyalist Parti (PSOE)’ye geçen Madrid hükümetine karşı yetersiz bir tutum içerisinde olduğunu savunan CDR ile bölgesel polis gücü arasında hafta sonunda yaşanan çatışmalar da dikkat çekmişti. Katalan özerk yönetiminin kontrolündeki bölgesel polis gücüyle çatışmalar sonrasında bağımsızlık yanlısı sol parti CUP, Bölge İçişleri Bakanı Miquel Buch’un istifasını istemişti.

İspanya hükümeti ise, birinci yılı selamlanan bağımsızlık referandumunun ‘hukuki sonucu olmayan illegal bir eylem’ olarak nitelendirdi.