Kanada yargısından ABD ile mültecileri iade anlaşmasına iptal

Kanada yargısı, ABD ile 2000‘li yıllardan bu yana yürürlükte olan ve iltica başvurularını zorlaştıran tartışmalı bir anlaşmayı iptal etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kanada arasında 2004 yılında imzalanan ve mültecilerin ilk giriş yaptıkları ülkede iltica etmelerini öngören anlaşma, Kanada Federal Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme, anlaşmanın Kanada Haklar ve Özgürlükler Şartı’na aykırı olduğuna hükmederken, her bireyin yaşam, özgürlük ve güvenlik hakkına sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Mahkemenin kararında anlaşmanın iptali kararının 6 ay süreyle uygulanmamasına da hükmedildi. Böylece parlamentonun mahkemenin tespitleri doğrultusunda cevabını vermesi için süre tanınmış oldu.

ABD’NİN MÜLTECİLER İÇİN GÜVENLİ OLMADIĞINA VURGU YAPILDI

Kanada Federal Mahkemesi’nin aldığı kararda Donald Trump yönetimindeki ABD’nin artık mülteciler açısından güvenilir olmadığına yer verilmesi dikkat çekti. Karara gerekçe oluşturan olaylar arasında Kanada tarafından ABD’ye iade edilen Nedira Mustefa adlı Etiyopyalı bir kadının yaşadıkları gösterildi. Mustefa, ABD’ye iade edildikten en az bir hafta tecrit şartlarında tutuklu kalmıştı.

Kararda, Nedira Mustefa’nın yaşadıklarına dair, “Korkunç ve psikolojik açıdan travmaya neden olan bir sınav idi. Kanada, söz konusu anlaşmanın bu kadın üzerindeki sonuçlarına gözlerini kapatamaz” sözlerine yer verildi.

Kararda ayrıca Kanada’nın ABD’ye iade ettiği tüm mültecilerin Amerikan otoritelerince tutukluluğa maruz bırakıldığının altı çizildi.

Donald Trump’ın göreve gelmesi ardından on binlerce kişi ABD’den Kanada’ya geçerek iltica başvurusunda bulunmuştu. Yine 2004 yılında imzalanan geri iade anlaşması nedeniyle yaşanan tutuklamalar da artmıştı. Bu da birçok insan hakları savunucusu derneğin tepkisine neden oluyordu.