Kanada İran’daki uçak felaketinde ABD’yi zan altına aldı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 8 Ocak günü İran ordusunun “yanlışlık” sonucu düşürdüğü yolcu uçağına ilişkin ABD’yi de zan altına aldı.

Trudeau, Washington’un sorumluluğunun bulunduğu gerilimler olmasaydı, 176 kişinin hayatını kaybettiği kazanın yaşanmamış olacağını belirtti.

Televizyon kanalı Global’a mülakat veren Trudeau, uluslararası toplumun hem “nükleerden arınmış bir İran’ın gerekliliği” konusunda hem de “ABD’nin eylemlerinin yol açtığı bölgedeki gerilimlerin yönetilmesi” konusunda “çok çok net” olduğunu belirtti.

Uçak felaketinde hayatını kaybeden 57 Kanada vatandaşını ima eden Trudeau, “İnanıyorum ki, bölgede son gerilimler ve tırmanış olmasaydı, bu Kanadalılar şu evlerinde aileleri ile birlikte olacaktı” dedi.

İranlı yetkililer Cumartesi günü yaptıkları açıklamalarda Ukrayna havayollarına ait Boeing tipi yolcu uçağının “yanlışlıkla” düşürüldüğünü kabul etmişti. Tahran, bu dramdan “Amerikan maceracılığının” sorumlu olduğunu savunmuştu.

ABD ile Tahran arasındaki kronik gerilim 3 Ocak günü ABD’nin Bağdat’ta İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesi ardından tırmanmıştı. İran da 8 Ocak günü ABD’nin Irak’taki iki askeri üssüne füze atışlarında bulunmuştu.

Kanadalı büyük gıda şirketi Maple Leaf Foods patronu Michael McCain de isim vermeden ABD Başkanı Donald Trump için “Washington narsisiği” diyerek, Ortadoğu’yu “istikrarsızlaştırdığı” tepkisinde bulundu. Şirketin çalışanlarından biri kazada eşi ve çocuklarını kaybetmişti.

Kanada Başbakanı Trudeau, Cumartesi günü İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi arayarak, felaketi tüm yönleri ile aydınlatması ve ailelere tazminat verilmesi dahil sorumluluğu üstlenmesini istemişti.