Kabil’e roket atışları, çatışmalar var

Afganistan’ın başkenti Kabil’e çok sayıda roket atışı yapıldı. Silahlı kişiler bir binanın kontrolünü ele geçirdi, kentte çatışmalar var.

Başkent Kabil’e yönelik Salı sabahı en az 10 roket atışı yapıldığı bildirildi. AFP’ye göre helikopterler eski kentteki bir cami yakınına ateş açtığını belirtirken, stadyum yakınlarında da yoğun güvenlik tedbirlerinin alındığı kaydedildi.

Bazı roketlerin diplomatik temsilcilikler ve hükümet binalarının da bulunduğu Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarına düştüğü belirtildi. 

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Necib Daniş, “Terörist bir grup, Reka Hana’da (eski kent) bir binanın kontrolünü ele geçirdi ve Kabil’e yönelik bir çok roket atışında bulundu” dedi.

Sözcü, “İki kişi yaralandı. Güvenlik güçleri şu an teröristlerle çatışıyor” diye ekledi.

Kabil polis sözcüsü Haşmet Stanikzayi de cami yakınlarında çatışmaların sürdüğünü doğrularken, bilanço vermedi. Stanikzayi, “Polis bölgeyi çembere aldı” dedi.

Kurban bayramının ilk gününe denk gelen saldırıyı henüz herhangi bir grup üstlenmedi.

Afganistan hükümeti, Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin Pazar akşamı yaptığı ateşkes çağrısına Talibanlardan bu Salı günü yanıt bekliyordu.

Cumhurbaşkanı, Afgan yönetiminin barış önündeki bütün engelleri kaldırdığını söylerken, Talibanları “İslam’ın değerleri ve ilkeleri temelinde barış görüşmelerine hazırlanmaya” çağırmıştı.

Gani, bu çağrısında Kabil’de aktif olan çete grubu DAİŞ’e ilişkin herhangi bir ifade kullanmamıştı.

Cumhurbaşkanının açıklamasından bir kaç saat sonra Taliban hareketi, Pazartesi günü yüzlerce esiri, Kurban Bayramı’nı aileleri ve dostları ile geçirmeleri için serbest bırakacaklarını bildirmişti. Ancak ateşkes konusunda herhangi bir açıklama henüz yapılmadı.