Japonya’da şiddetli yağışlarda en az 100 ölü

Japonya’nın batısında şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı arttı. Yetkililer en az 100 kişinin öldüğünü bildirdi.

Pazartesi günü ilk yardım ekipleri, ülkenin batısında çamur altında kalan mahalleler ve çöken evlerin yıkıntıları arasında kayıpları aramaya devam ediyordu.

Makyaj fırçası ile dünyada ünlenen Kumano kentinde, büyük toprak kaymaları evleri önüne katarak, moloz yığınına dönüştürdü.

Okayama eyaletindeki Kurashiki kentinde, çok sayıda kişi evlerinin çatıları veya teraslara çıkarak, su baskınlarına karşı korunmaya çalıştı. İlk yardım ekipleri su baskınlarının boyutları nedeniyle Pazar günü gemiler kullanırken, Pazartesi günü su seviyesi kademeli olarak düştü. Böylece yaya olarak da ağır etkilenen alanlara ilk yardım ekipleri ulaşabilecek.

Yağışlar Cuma ve Pazar arasında 14 eyaletteki 93 gözlem noktasında rekor seviyeye ulaştı.

54 bin itfaiyeci, polis ve Öz Savunma (Japon Ordusu) askeri alanda kurtarma çalışmalarına katıldı. 5 milyona kadar insan tahliye edildi.

Japonya’da bu felaket, son onlarca yılın en ağır felaketlerinden biri oldu. Hiroşima’da 2014 yılında yaşanan toprak kaymasında 74 kişi hayatını kaybetmişti.

Benzer bir bilançoya ulaşmak için 2011 yılına gitmek gerekiyor. O yıl, Ağustos ve Eylül aylarındaki iki tayfunda 100 dolayında kişi ölmüştü.