Irak’taki gösteriler yasaklara rağmen devam ediyor

Irak’ın güney kentleri Basra kentinde başlayan ve daha sonra Necef, Zukkar, Meysan, Kerbela, ardından Babil ilinin Merkezi Hille’ye ve Bağdat’ın birçok bölgesine de sıçrayan protestolar yasaklara rağmen devam ediyor.

Dün devam eden gösterilerde parti binaları ve Haşdi Şabi’ye bağlı bazı grupların merkezlerinin yakılması, Kuveyt Sınır kapısının geçişe kapatılması, hava alanlarının ele geçirilmesi, 3 sivilin ölmesi, 40’ın üzerinde yaralanması gibi olaylar yaşanmıştı.

Yaklaşık bir hafta önce Irak’ın Basra kentinde hükümetin ekonomik politikası, işsizliği ve hizmet yetersizliğini protesto etmek için başlayan gösteriler kısa süre içinde güneyin tüm kentlerine yayıldı. Basra’da başlayan gösteriler önce Necef, Zukkar, Meysan yani Misan kentlerine yayıldı. Daha sonra Bağdat’ın bazı mahalleleri ile Babil’in Kuveyte sınır olan Hille merkezine de yansıdı. Dün gün boyu devam eden gösterilerde gösterilerin olduğu kentlerde halk Nuru Maliki’nin başkanlığını yaptığı ve Haydar Abadi’nin üyesi olduğu Şii Davet Partisi ile Şii tabanlı partilerden Fazilet Partisi il binalarını basın işgal etti ve Haşdi Şabi gruplarından Esayib Ehlulhak grubunun karargahlarını ateşe verdi.

Basra’da başlayan gösterilerde ölen ve yaralananlar olurken, Misan’da halk valiliği bastı. Necef’te ise göstericiler havaalana girdi, daha sonra havalanı genel müdürünün evini ateşe verdi.

Gösterilere ilişkin açıklamalarda bulunan Yüzbaşı Abdulhadi al-Tai, göstericilerin İmam Ali Caddesi'ni ve el-Henud Köprüsü'nü kapattığını belirtti. Al-Tai gösterilerin olduğu bölgelere güç takviyesinde bulunduklarını ancak ona rağmen gösterilerin durdurulamadığı ve kentlerdeki gergin atmosferin devam ettiğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar Abadi, gösterilerin durdurulması için Basra’ya üç milyar dolarlık ödenek ayırırken, güvenlik kuvvetleri ise gösterilerin yasaklanması kararını aldı. Ancak buna rağmen bu gün sabah saatlerinden itibaren Bağdat’ın belli bölgeleri ile Basra, Necef, Kerbela, Zukkar, Misan, Babil merkezi Hille’de gösteriler devam etti.

İNTERNET VE SOSYAL MEDYAYA ERİŞİM ENGELİ

Irak hükümeti gösterilerin dışa yansımasını önlemek için dün akşam saatlerinden itibaren sosyal medya platformları olan Facebook, Twitter, İnstigram ve diğer sosyal medya hesaplarına önce erişim engelini getirdi. Ardından ülke genelinde internete erişimine sınırlama getirdi. Bu gün sabah saatlerine kadar erişim engeli sürdü. Ancka buna rağmen halk VPN ve daha başka ulaşım kanalları ile gösterilerini yansıtmaya çalıştı.

TÜRKİYE, KUVEYT VE BAZI BATILI ÜLKELERDEN AÇIKLAMA

Irak’taki gösteriler için ilk açıklama Türkiye Dışişleri bakanlığından geldi. Türkiye Dış işleri bakanlığından dün yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarının gösterilerin olduğu bölgelerde dışarıya çıkmaması istendi. Irak’taki gösteriler için ilk açıklamanın vatandaşlarına dışarıya çıkmama uyarısı ile Türkiye dış işleri bakanlığından gelmesi, gösterilerde Türkiye’nin parmağı mı var gibi görüşlerin ileri sürülmesine neden oldu.

Türkiye’den sonra Kuveytte benzer bir açıklama yaparak Irak’taki vatandaşlarını gösterilere karşı duyarlı olmaya çağırdı. Türkiye ve Kuyvet dışında bazı batılı ülkelerde vatandaşlarını gösterilere karşı duyarlı olma çağrısını içeren açıklamalar yaptı.