Irak'taki ABD askeri varlığı parlamento gündeminde

Irak'ta parlamento bugün ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması yönündeki bir karar tasarısının görüşleceği acil bir oturum gerçekleştirecek.

İranlı general Kasım Süleymani ve Haşdi Şahbi'nin lideri Ebu Mehdi el-Mühendis'in ABD tarafından düzenlenen bir suikastla öldürülmesinin ardından Irak parlamentosu bugün acil gündemle toplanıyor.

Oturumda ülkedeki ABD askerlerinin sınır dışı edilmesini içeren bir karar tasarısının milletvekilleri tarafından tartışılacağı ve daha sonra oylamaya sunulacağı bildirildi.

Parlamento'nun hukuk komisyonu üyesi Ammar el Şibli yaptığı açıklamada DAİŞ'in yenilmesinin ardından ülkede artık ABD askerlerinin bulunmasına gerek kalmadığını ve Irak ordusunun bugün ülkeyi korumak için yeterli oduğunu söyledi.

Şibli'nin açıklaması Haşdi Şahbi'nin yeni lideri Hadi el Emiri'nin ABD askerlinin sınırdışı edilmesi yönündeki çağrısının hemen ardından geldi.

Birçok Şii lider de Süleymani suikastının ardından benzeri açıklamalar yaptı.

Irak'ta yaklaşık 5 bin ABD askeri bulunuyor. ABD ordusuna göre bunların çoğu muharip değil ve danışmanlık amacıyla bölgede.

Parlamentonun ABD askerlerinin sınırdışı edilmesi yönünde bir karar alması durumunda Irak hükümeti bunu uygulamak durumunda. Halihazırda ülkedeki gösteriler nedeniyle sallantıda olan Irak hükümetinin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.