Irak'ta 'iktidarı korumak' için anlaşma: 7 gösterici daha öldü

Irak’ta rejimin düşmesi için protesto eylemleri güçlü bir şekilde devam ederken, en üst düzeyde “tüm yöntemlerle” tepki hareketin son verilmesi ve iktidarın korunması için anlaşma sağlandı. Anlaşma ardından yedi gösterici daha öldü.

Irak’ta siyasi temel siyasi güçler, mevcut iktidarı tüm yöntemlerle korumak için bir anlaşmaya vardı. Ülkede yaşanan protesto eylemlerinde ise Cumartesi günü 7 kişi daha hayatını kaybetti. Başkent Bağdat savaş alanına döndü.

Başkentteki Tahrir meydanı çevresinde üçü kurşunla, biri yüzüne isabet eden gaz bombası kapsülü ile hayatını kaybetti. Aynı gün içerisinde üç eylemci de güneydeki Basra’da gerçek kurşunlarla öldürüldü. Devlet güçlerine Basra’da sokağa çıkan kim olursa olsun gözaltına alma emri verildi.

Protesto eylemleri 1 Ekim’de yıllardır değişmeyen ve yolsuz olarak değerlendirilen tüm siyasi sınıfın değişmesi talebiyle başlamıştı.

Temel siyasi güçler daha önce de Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin istifasını ertelemişti. Bu kez iktidarı korumak için anlaştılar. Bunların başında, daha önce eylemcilerin yanında yer alan ve istifa isteyen Şii lider Muktada Sadr da bulunuyor. Sadr’ın özellikle İran ve Bağdat’taki ittifaklarının baskısı ile karar değiştirdiği iddia ediliyor.

Günlerdir yapılan bir çok toplantı ardından siyasi güçler, eylemcilerin taleplerini karşılamaktan çok uzak olan reformlar üzerine de anlaştı. Eylemciler yeni bir Anayasa isterken, siyasi güçler eylemlere bastırarak sonlandırmayı tercih etti.

İRAN’IN BASKISIYLA TUTUM DEĞİŞTİRDİLER

Anlaşmadan önce ilkin İran’ın ideolojik ordusu Devrim Muhafızları’nın dış operasyonlar komutanı General Kasım Süleymani, Başbakan Abdulmehdi’nin destekçileri arasındaki iki büyük gücü “ikna” etti. Bunların Muktada Sadr ve en yüksek Şii otoritesi Ayetullah Ali Sistani’nin oğlu Muhammed Reda Sistani olduğu bildirildi.

İKTİDARI KORUMAK İÇİN HER YÖNTEME BAŞVURULACAK

AFP’ye göre daha sonra, siyasi güçler Abdulmehdi’nin iktidarda kalması konusunda anlaştı ve eylemlere, zora başvurulması dahil olmak üzere “tüm yöntemlerle son verilmesine” yeşil ışık yaktı. Bununla birlikte “başta yolsuzlukla mücadele ve bazı anayasal düzenlemeler olmak üzere reformlar hayata geçirilmesi” kararlaştırıldı.

AFP’nin hesaplarına göre 1 Ekim’den bu yana Irak’ta ezici çoğunluğu göstericilerden oluşan 300 dolayında kişi öldü, 12 bini aşkın kişi yaralandı.