Irak’ta hükümet için Kürtleri kapsayan yeni formül

Irak’ta bir süreden beridir yeni hükümeti kurma çalışmalarında yeni bir formül ortaya çıktı. Sariun ile Fetih Koalisyonunun Kürtlerin de içinde olduğu bir formülde anlaştığı iddia edildi.

12 Mayıs’ta Irak’ta gerçekleştirilen ve 9 Ağustos’ta kesin sonuçları açıklanan genel seçimlerden sonra başlayan yeni hükümet çalışmaları sürüyor. Gelecek hükümet için yeni bir formül ortaya atıldı.

Şii lider Muktada El Sadr’ın öncülüğündeki Sariun koalisyonu ile Haşdi Şabi’nin kurucusu Hadi Amiri’nin liderliğini yaptığı Fetih koalisyonunun yeni hükümeti kurmada anlaştıkları, Kürtlerle birlikte en büyük grubu oluşturdukları ve üç gün içinde açıklanacağı belirtildi.

Pazar günü Irak basınında yer alan bazı haberlere göre Sairun Koalisyonu’nun yanı sıra, Fetih Koalisyonu, Irak Gücü Koalisyonu, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği YNK arasında Ulusal Feza isimli bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Fetih Koalisyonu Milletvekili Abbas Zamili de parlamentonun büyük grubunu kurmak için sona gelindiğini belirterek, “Koalisyon hükümeti kurulacak. Kürtlerin anayasal hakları yürürlüğe girecek. Kürtlerin hakları koalisyonun bir parçasını oluşturacak” dedi.

Böyle bir hükümetin kurulması halinde ABD ile İran arasındaki mücadeleyi nasıl etkileyeceği de tartışılmaya başlandı.

Ayrıca Bağdat kulislerinde dolaşan iddialara göreIrak Başbakanı Haydar Abadi, yeni hükümette yer almayacak. Eski başbakan Nuri Maliki'nin adı yeni hükümet için geçiyor.

Kulislerden alınan bilgilere göre Muktada Sadr, Hadi Amiri’den birkaç gün içerisinde Irak Başbakanlığı için adayını açıklamasını istedi.

KDP-YNK YOL HARİTASINI BELİRLEYECEK

Bir süredir Bağdat’ta görüşmelerde bulunan KDP ile YNK tarafından oluşturulan ortak heyet, bu Pazartesi günü iki partinin kurmaylarının da yer alacağı bir toplantı organize edecekler. Toplantıda yol haritasının belirleneceği ifade ediliyor.

Hewlêr’de yapılacak toplantıda Irak’taki hükümeti kurma çalışmaları ve hükümette yer almayla ilgili nasıl bir yol izleneceğinin kararlaştırılacağı belirtiliyor. Ayrıca toplantıda Irak’ta kurulacak hükümet için hangi Şii blokunun destekleneceği görüşülecek ve bu konuda karar alınacak.

Toplantıda 30 Eylül’de gerçekleşmesi kararlaştırılan Kürdistan parlamento seçimlerinin de ele alıncağı belirtiliyor.