Irak’ta halk hareketinden 20 maddelik deklarasyon

Irak’ta rejimin düşmesinin isteyen halk hareketi, taleplerini 20 maddelik bir deklarasyon halinde Bağdat’taki Tahrir meydanına astı. Hükümet ve parlamentonun feshi, yeni anayasa, yolsuzlukla mücadele ve laik bir sistem talepler arasında yer alıyor.


Irak’ta protesto eylemleri bir ayı aşkın bir süredir devam ediyor. 1 Ekim’de başladı ve bir hafta sonra, hükümetin vaatlerini yerine getirmesi için 24 Ekim’e kadar süre tanındı. Ancak talepler yerine getirilmediği için eylemler yeniden bu kez sivil itaatsizlik biçiminde boyutlandı. Bağdat ve güneydeki Şii kentlerine yayılan protestolarda rejimin düşmesi talep ediliyor. Hafta başından beri Bağdat, Kerbela ve Nasıriye’de güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az 13 kişi öldü, onlarcası yaralandı. 1 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 270’i aştı.

Taleplerinde kararlı olan göstericiler, “halk adına” bir çok kuruma el koydu. Bağdat ve ülkenin güneyinde, binalara “halk adına kapatılmıştır” pankartları asıldı. Başbakan Adıl Abdul Mehdi, iki gün önce eylemlere son verilmesi ve normale dönme çağrısı yapmıştı. Ancak, halk harekete bu çağrıya daha boyutlu eylemlerle karşılık verdi.

Bağdat’ın Tahrir meydanı haftalardır eylemcilerin elinde bulunuyor. Meydan bir öz yönetim alanına dönüştürülmüş durumda. Eylemciler, meydana kendi taleplerini içeren 20 maddelik bir deklarasyon astı.

Deklarasyondaki talepler şöyle sıralandı:

1-Hükumet istifa etmeli ve yıkılmalı, Başbakan Adıl Abdulmehdi de göstericileri katletmekden yargılanmalıdır.

2-Parlamento fesh edilmeli.

3-Irak için yeni bir anayasa hazırlanmalı. Yeni anayasa hazırlayacak komisyonda yer alacaklar alanlarında uzman, bağımsız kişiler olmalı ve partilerden uzak kişiler olmalı. 2003 yılından günümüze kadar siyasette yer alanlar yeni anayasa hazırlayan komisyon içinde yer almamalı.

4-Tüm dini kurumlar siyasetten uzaklaştırılmalı. Siyaset ile ilişkileri kesilmeli.

5-Irak’tan yöneticiler eliyle Irak’ın dışına çıkarılan Irak’ın zenginlik kaynakları geri getirilmeli.

6-Bağımsız ve yeni bir Adalet ve yargı Meclisi kurulmalı. Bu meclis tüm partilerden uzak olmalı.

7-Parti, inanç, aile, aşiret ve halkların kökenine göre bir paylaşımla oluşturulan hükumet, idari yönetimlerin hepsi ortadan kaldırılmalı.

8-Irak’ta var olan silahlı grupların hepsi feshedilmeli. Silahları devlete devir edilmeli.

9-Uluslararası güçlerin gözlemciliğinde bir erken seçime gidilmeli. Şimdiye kadar seçimlere giren ve ülke yönetiminde yer alan partiler seçime katılmamalı.

10-2003 yılından şu ana kadar yolsuzluk yapanların hepsi açığa çıkarılarak yargılanmalı.

11-Parti ve dini kurumlardan uzak yeni bir ordu kurulmalı. Bu ordunun görevi ülkeyi koruma olarak net bir şekilde belirlenmeli.

12-Halka işkenci yapan, sivilleri öldüren güvenlik kurumlarının hepsi dağıtılmalı, amacı iktidar ve yönetimi değil, halkı korumak olan yeni bir güvenlik kurumu kurulmalı.

13-Irak yönetimi Başkanlık sistemine geçmeli.

14-Yeni bir seçim yasası hazırlanmalı. Bu yasayı hazırlayanlar bağımsız ve alanlarında uzman olan kişiler olmalı.

15-2003 yılından bu yana iktidarın emri ile halkı ve sivilleri katleden suçluları yargılayacak bir mahkeme kurulmalı.

16-Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis başkanına tanıyan imtiyazlar kaldırılmalı.

17-Cumhurbaşkanı, başbakan, parlamento başkanına bağlı bir şekilde alta doğru oluşturulan ve müdür, sorumlu vb kurumlarda görev yapanlara tanınan imtiyazlar da kaldırılmalı.

18-Irak’ta Saddam döneminde şehit düşenler adına çalışma yürüten her iki şehitler kurumu çalışmaları durdurulmalı. Bu kurumdan şehit ailesi adına maaş alanlar araştırılmalı, sadece şehit ailesi olduğu kanıtlanana maaş ödenmeli.

19-Yolsuzlukla mücadele amacıyla kurulan Temiz Eller Komiysonu da lağvedilmeli. Bu komisyon adına yürütülen çalışmalar soruşturulmalı.

20-Memur maaşları rütbe ve makama göre değil hizmetteki süresine göre belirlenmeli.