Irak’ta bir ilk: İran yanlısı 13 milis gözaltına alındı

Irak’ta Amerikan çıkarlarına yönelik roket atışları nedeniyle İran yanlısı bir milis grubu üyesi 13 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

AFP’nin bir hükümet kaynağı ve iki güvenlik servisi yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Irak’ta ilk kez roket atışları nedeniyle 13 milis üyesi gözaltına alındı.

Bağdat’ın batısındaki bir mahallede düzenlenen baskınlarda bu kişilerin gözaltına alındığı bildirildi. Operasyonda birçok roketatar ele geçirildiği bilgisi verildi.

Yetkililer, bu kişilerin İran yanlısı Hizbullah Tugayları bünyesindeki savaşçılar olduğunu belirtti.

Washington yönetimi bu grubu sık sık Irak’taki Amerikan diplomatları ve askerlerine yönelik roket atışlarından sorumlu tutuyordu.

Ekim 2019’dan bu yana Amerikan askerleri veya diplomatlarına yönelik en az 33 roketli saldırı gerçekleşti. Bunlardan altısı son iki hafta içerisinde Amerikan çıkarlarını hedef aldı. Saldırıların bir kısmı farklı isimler altındaki gruplar tarafından üstlenildi. Uzmanlar, sahte isimler kullanan İran yanlısı gruplar olduğunu iddia ediyor.

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, yaşanan durumdan duyduğu endişenin göstergesi olarak, kısa bir süre önce Bakanlar Kurulu’nun (Güvenlik Kurulu) sadece bu sorun için toplamıştı.

Yetkililerin bu adımı, Bağdat ile Washington arasındaki işbirliği çerçevesini belirlemeye yönelik 11 Haziran’da başlatılan “stratejik diyalog”dan sonrasına denk geldi. AFP’ye göre uzmanlar, bu diyalogdan büyük sonuçlar beklemediklerini ifade ediyorlar.

Geçen yıl Irak’taki Amerikan askerlerinin sayısı 5 bin 200’dü. Birkaç yüz asker roket atışları ve yeni koronavirüs nedeniyle çekildi. Irak parlamentosu da, Ocak ayında İranlı general Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD tarafından vurulması ardından yabancı güçlerin çekilmesine ilişkin bir önergeyi kabul etmişti. Ancak bu karar hükümet tarafından halen de uygulamaya konulmadı.