Irak Parlamentosu Pazartesi Cumhurbaşkanı’nı seçecek

Irak Parlamentosu, Pazartesi günü yeni Cumhurbaşkanı’nı seçmek için toplanacak. Bu makamın geleneksel olarak Kürtlere verilmesi gerekiyor.

Irak Parlamentosu’ndaki oylama, Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki parlamento seçimlerinden bir gün sonra gerçekleşecek.

Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi, Perşembe günü yaptığı açıklamada mevcut Cumhurbaşkanı YNK’li Fuad Masum’un yerine geçmek için yedi adayın yarışacağını bildirdi. Mayıs ayında seçilen 329 vekil, yeni Cumhurbaşkanı’nı seçmek için oylarını kullanacak.

Irak’ta Saddam rejiminin devrilmesi ardından ilk çok partili seçimler 2005 yılında gerçekleşti. O tarihten bu yana Cumhurbaşkanlığı görevi hep YNK’den bir adaya verildi. Bu anlaşma kapsamında ilk Cumhurbaşkanı YNK’nin tarihi lideri Celal Talabani oluştu.

Rakip parti KDP ise Federal Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nı üstleniyordu. Ancak görev süresi, seçimler yapılmadan uzatılan Mesut Barzani, Eylül 2017’deki bağımsızlık referandumu ve Irak merkezi yönetiminin tartışmalı bölgeleri el koyması ardından, Başkanlık görevini bıraktı. Yeri halen doldurulmadı.

Bölgede yeni koşullar oluşurken, ilk kez KDP kendi adayı olarak Fuad Hüseyin’i cumhurbaşkanlığı makamı için önerdi. Buna karşın YNK’nin adayı Berhem Salih’in favori isim olduğu bildiriliyor. Diğer beş adayın da biri hariç, tümü Kürtlerde oluşuyor. Kürt olmayan adayın Sünni bir Arap olduğu kaydediliyor.

Irak Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı’nın Çarşamba gününden önce belirlenmesi gerekiyor. Eğer Pazartesi günü hiçbir aday oyların üçte ikisini elde edemezse, sonraki gün yeniden oturum yapılacak.