Irak Anayasa Mahkemesi oyların elle sayılmasını onayladı

Irak Anayasa Mahkemesi, Irak Parlamento seçimlerine ilişkin yapılan itirazlar ardından oyların yeniden elle sayılmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi, parlamentonun aldığı kararın anayasaya aykırı olmadığı belirtildi.

12 Mayıs’ta Irak’ta yapılan parlamento seçimlerine ilişkin yürütülen tartışmalar en son Irak Parlamentosunun seçim sonuçlarını iptal ederek oyların yeniden sayılmasıyla sonuçlanmıştı.

Irak Parlamentosunun aldığı bu karara da itirazlar geldi. Irak Anayasa Mahkemesi adına açıklama yapan Mahkeme Başkanı Mithat Mahmut, Parlamentonun aldığı kararın anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Mahkeme, ayrıca parlamentonun Irak Yüksek Seçim Komiserliği üyelerinin görevine son verip, onların yerine elle sayım sürecinde görev alacak yargıçların atanmasını da doğru buldu.

Mahkeme Başkanı Mithat Mahmut, parlamentonun hile karıştığı gerekçesiyle yurtdışındaki seçmenler ve sığınmacılarla birlikte Kürdistan Bölgesi’ndeki güvenlik güçlerinin kullandığı oyların iptal edilmesi kararının ise anayasal olmadığına hükmetti.

Parlamentonun aldığı kararın iptal edilmesi için Cumhurbaşkanlığı, Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komiserliği ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) anayasa mahkemesine başvuru yapmıştı.

Irak, seçimlerden bu yana siyasi belirsizlik içerisinde bulunuyor. Seçimlere katılım tarihi düzeyde düşük olurken, yoğun seçim hileleri yapıldığına dair tepkiler ortaya çıktı. Seçimlerde Şii lideri Muktada Sadr’ın komünistlerle yaptığı ittifak birinci olurken, İran yanlısı Hadi el Amiri’nin listesi ikinci sırada yer aldı. Her ikisi hükümet için ittifak kurdu ancak henüz resmi olarak herhangi bir hükümet henüz oluşmadı.