ILO’dan göçmen işçiler için ‘kriz içinde kriz’ uyarısı

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Covid-19 krizinin içinde kriz yaşanabileceği uyarısında bulunarak, mahsur kalan veya ülkelerine dönmek zorunda kalan on milyonlarca göçmen işçiyi korumak için tedbirler alınmasını istedi.

ILO, Covid-19 sağlık krizi nedeniyle işlerini kaybettikten sonra evlerine dönmek zorunda kalan on milyonlarca göçmen işçinin artık “köken ülkelerinde işsizlik ve yoksullukla karşı karşıya kaldığı” uyarısında bulundu.

Evde kalma tedbirlerinin gevşetilmesi ile birlikte milyonlarca göçmen işçinin düşük ve orta gelirli ülkelerdeki evlerine geri dönmek zorunda kalabileceğini ifade eden ILO, bu ülkelerdeki iş pazarının Covid-19’dan önce de zaten kırılgan olduğunu kaydetti.

Bundan böyle düşük ve orta gelirli ülkelerin yüksek düzeyde işsizlik ve ağır sıkıntılarla karşı karşıya kalacağını belirten ILO, “Ayrıca aileler normalde kendilerine gönderilen para transferlerinin ortadan kalkmasıyla mali alanda zorluk yaşayacak” dedi.

ILO, başka göçmen işçilerin de çalışmaya gittikleri ülkelere mahsur kaldığını, sosyal korumadan yoksul bırakıldıkları, beslenme ve barınma için çok az paralarının olduğunu kaydetti.

Başta kadınlar olmak üzere çok sayıda işçinin bakım ve tarım gibi temel sektörlerde de işlerini kaybettiğini belirten ILO Çalışma ve Eşitlik Koşulları Departmanı Müdürü Manuela Tomei, “Potansiyel olarak sözkonusu olan kriz içerisinde krizdir” dedi.

Tomei, “Çalıştıkları ülkelerde evlerinde izole olan milyonlarca göçmen işçinin işlerini kaybettiklerin ve şimdi zaten sendeleyen bir ekonomi ile artan bir işsizliğe sahip köken ülkelerine dönmeleri gerektiğini biliyoruz. Daha ağır bir krizden kaçınmak için işbirliği ve planlamaya gitmek elzemdir” diye belirtti.

Tahminlere göre dünya genelinde 164 milyon göçmen işçi var. Bunların yarısına yakını kadınlardan oluşuyor. Bu sayı, küresel iş gücünün yüzde 4,7’sine denk geliyor. Her ne kadar tüm bu işçiler evlerine geri dönmeseler de ILO’nun 20 ülkede topladığı veriler, milyonlarca göçmen işçinin evlerine dönme niyetinde olduğunu gösteriyor.