Husiler Ramazan’da saldırılarını yoğunlaştıracaklarını duyurdu

Yemenli Husiler, Ramazan ayında Kızıldeniz’deki saldırılarını “yoğunlaştırma” tehdidinde bulunurken, ABD güçleri Husilerin mevzilerine yönelik bir dizi saldırı düzenlediklerini, bir sualtı dronu ile gemisavar balistik füzeleri imha ettiklerini duyurdu.

ABD Orta Doğu Komutanlığı (Centcom) yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de bir gemiye ateş açılması ardından Yemen'de Husilerin kontrolündeki bölgelerde bu su altı insansız hava aracını ve "18 gemisavar balistik füzeyi imha eden" altı saldırı gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

Birleşik Krallık Deniz Güvenliği Ajansı'na (UKMTO) göre sözkonusu gemi Yemen'in Salif limanının güney batısında bulunduğu sırada "yakınlarda bir patlama sesi duyduğunu" bildirmişti. Centcom, geminin "Singapur'a ait ve Liberya bayraklı" Pinocchio adlı bir gemi olduğunu belirtti. UKMTO ve Centcom'a göre mürettebat güvende ve gemi hasar görmedi.

Saldırı gece saatlerinde Husi isyancılar tarafından üstlenildi ve geminin "özellikle" hedef alındığı belirtildi. 

Yemen resmi haber ajansı Saba da ABD'nin Yemen'in kuzeyinde Husilerin kontrolündeki Saada bölgesinde saldırılar düzenlediğini bildirdi.

Kasım ayından bu yana Husiler Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde ticari ve bazen de askeri gemilere yönelik saldırılarını arttırarak pek çok armatörü uluslararası ticaret için önemli olan bu geçitlerden kaçınmaya zorladı.

Yemen'in büyük bölümünü kontrol eden ve İran tarafından desteklenen Husiler, İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları nedeniyle Filistinlilerle dayanışmada bulunmak için saldırıları düzenlediklerini belirtiyor. 

Husiler tarafından gece saatlerinde yapılan açıklamada, Gazze Şeridi halkına "destek" amacıyla, Pazartesi günü başlayan Ramazan ayı boyunca operasyonların "yoğunlaşacağı" belirtildi.

İsrail'in başlıca müttefiki olan Washington, Aralık ayında deniz trafiğini "korumak" iddiasıyla çok uluslu bir koalisyon kurdu ancak Husilerin saldırıları durmadı. 

Ocak ayının ortasından bu yana ABD ve Birleşik Krallık isyancıların mevzilerine yönelik çok sayıda saldırı gerçekleştiren Husiler, başlangıçta "İsrail'le bağlantılı" gemileri hedef aldıklarını iddia ederken, Amerikan ve İngiliz gemilerini de "meşru hedef" olarak belirledi. 

Kızıldeniz'de konuşlandırılan Languedoc fırkateyninin komutanı Laurent Saunois Pazartesi günü Fransa'nın güneyindeki Toulon deniz üssünden yaptığı açıklamada "Bugün açık denizlerde, Karadeniz ve Kızıldeniz'de bir şiddet patlamasıyla karşı karşıyayız" dedi.