HRW: BAE’de binlerce Afgan keyfi bir şekilde tutuklu

İnsan Haklarını İzleme Örgütü (HRW) Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) iltica talebinde bulunan binlerce Afgan’ın “keyfi bir şekilde” sağlıksız koşullarda tutulduğu tepkisinde bulundu.

HRW tarafından yayınlanan rapora göre Ağustos 2021'de Taliban Kabil'i ele geçirdiğinde Birleşik Arap Emirlikleri'ne sığınan 2.400 ila 2.700 Afgan, adli yardıma kısıtlı erişimin olduğu ve hareket özgürlüklerinin kısıtlandığı geçici tesislerde tutuluyor.

HWR, "Emirates Humanitarian City" adlı kampta yaşayan 16 Afgan’ın görüşlerini aldı. Afganlar, yaşadıkları yerin aşırı dolu olduğu, alt yapının eski olduğu ve böcek istilasına maruz kaldığını belirtti.

HWR için BAE üzerine araştırma yapan Joey Shea, “BAE yetkilileri binlerce Afgan sığınmacıyı 15 aydan fazla bir süre aşırı kalabalık, sefil koşullarda, davalarında hiçbir ilerleme umudu olmaksızın kilit altında tuttu” dedi.

Raporda ifadeleri yer alan bir Afgan, yaşadığı kamp için “cezaevi” derken HRW, aralarında kadın ve çocukların da olduğu “keyfi bir şekilde tutulan” bu Afganların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Bir hükümet yetkilisine göre, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'nin talebi üzerine Afgan mültecileri geçici olarak ağırlamayı kabul ettiğini söyledi.

Adını vermeyen yetkili AFP’ye verdiği demeçte, BAE’nin “yolcu” olarak tanımladığı mültecilerin dosyalarını işlemek için Amerikan Büyükelçiliği ile çalışmaya devam ettiğini belirtti. "Hayal kırıklıkları olduğunu ve beklenenden uzun sürdüğünü anlıyoruz" diye ekledi.

HRW bir intihar girişimini de tespit ettiklerini ifade ederek ciddi bir "akıl sağlığı krizi" yaşandığına vurgu yaptı.

HRW uluslararası toplumu "BAE’deki bu unutulmuş Afganların şok edici durumunu görmezden gelmemeye" çağırdı.

Raporda, “Özellikle Amerikan hükümeti, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinden önce kendisi için çalışan çok sayıda Afgan için derhal müdahale etmelidir” denildi.