Hollanda'dan infaz edilen Endonezyalıların çocuklarına tazminat

Hollanda hükümeti, 1940'lı yılların sonunda Endonezya bağımsızlık savaşı sırasında sömürgeci birlikler tarafından infaz edilen tüm erkeklerin çocuklarına 5 bin euro tazminat verecek.

Hükümetin bu açıklamasından önce 2020 yılı içerisinde Hollanda yargısı devleti, 1946 ile 1947 arasında öldürülen 11 erkeğin dul kalan eşleri ve çocuklarına tazminat vermeye mahkum etmişti.

Daha öncesinde Hollandalı yargıçlar, Endonezya bağımsızlık mücadelesi sırasında işlenen şiddetin zaman aşımına uğradığı yönünde devletin sunduğu argümanları reddetmişti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ve Savunma Bakanı Ank Bijleveld, "Babalarının toplu infaz kurbanı olduğunu kanıtlayabilen çocukların tazminat hakkı var" dedi.

Çoğu Aralık 1946 ile Nisan 1947 arasında olmak üzere Sulawesi adasında en az 860 kişi kurşuna dizilerek infaz edilmişti.

Hollanda hükümeti, geçmişte sömürgeci ordusunun işlediği bu suçlardan dolayı 2013 yılında özür dilemiş ve dul kalanlara tazminat verileceğini duyurmuştu.

Yılın başında Kral Willem-Alexander de eski sömürgenin bağımsızlık mücadelesi sırasında "aşırı şiddet" nedeniyle özür dilemişti. Bir Hollandalı Kralı açısından bu bir ilki teşkil ediyordu.

Endonezya, yüzlerce yıl süren Hollanda sömürgesi ardından ve Japonya'nın kısa süreli bir işgali ardından 17 Ağustos 1945 yılında bağımsızlığını ilan etmişti.

_