Hollanda’da yeni bir yumurta krizi

Hollanda’da biyolojik yumurta üretimi yapan 60 çiftlikte, yasaklanmış 15 çeşit pestisit ve dezenfektan izine rastlandı.

Foodwach isimli dernek tarafından yapılan araştırmaya göre, Hollanda’da biyolojik yumurta üretimi yapılan 60 çitliğin tavuklarında yasaklanmış olan 15 çeşit pestisit ve dezenfektan izine rastlandı. Bu da yeni bir gıda krizi anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl, yine Hollanda’da üretilen yumurtalarda, hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan böcek ilacı Fipronile rastlanmıştı. Fipronilli yumurtalar Avrupa geneline yayılmış, on milyonlarca yumurta piyasadan çekilerek imha edilmişti.

“Dürüst, güvenli ve sağlıklı beslenme”yi hedefleyen Foodwatch isimli örgüt, fipronil skandalının ise buz dağının görünen yüzü olduğuna dikkat çekiyor. Yayınladığı raporda Foodwatch Ocak 2016 ile Ocak 2018 tarihleri arasında biyolojik yumurta üretimi yapan 250 çiftlikte incelemelerde bulunmuş.

Kurum araştırmacısı Corrine Cornelisse fipronil skandalı öncesinde yetkililerin incelemelerinin çok yüzeysel olma ihtimali üzerinde de duruluyor. Örgüt, Tarım ve Gıda Güvenliği Bakanı Carola Schouten’in parlamentonun konu ile ilgili odasında dinlenmesi talebinde de bulunuyor. Haziran sonunda ise Hollanda’da fipronil skandalına ilişkin oluşturulan özel komisyonun raporunu sunması bekleniyor.