Hollanda Avrupa’nın en büyük doğalgaz sahasını kapatıyor

Hollanda Senatosu, Avrupa'nın en büyük doğal gaz sahası olan Groningen doğalgaz sahasını nihai olarak kapatmayı onayladı. Bu işletme onlarca yıldır bölgede yer sarsıntılarına neden oluyor.

Yıllarca süren mücadelenin ardından doğalgaz sahasının işletilmesi geçen yıl durdurulmuştu. 1 Ekim 2024’te ise tamamen kapatılacak. 

Senato akşamı yaptığı açıklamada, "Hükümet böylece gaz çıkarma işleminin kesin olarak sona erdirilmesi konusunda daha fazla açıklık ve kesinlik sağlamak istiyor" dedi.

Yetkililer, jeopolitik gerginliklerin sürdüğü bir ortamda "çok sert" bir kış yaşanması ihtimaline karşı geçen yılın ekim ayından bu yana çıkarma ünitelerini çalışır durumda tutuyordu.

Doğalgaz yatağı 1963 yılından bu yana işletiliyor, ancak 20 yılı aşkın bir süredir halk yüzeye yakın yerlerde meydana gelen düşük şiddetli depremlerden dolayı tepki gösteriyordu. Bunlar, gaz çıkarılırken oluşan ve büyük hasara yol açan vakum ceplerinden kaynaklanıyordu. 

2018'de sahanın kapatılacağının duyurulmasına sevinen yöre sakinleri, uzmanların depremlerin yıllarca sürebileceği yönündeki uyarılarıyla hayal kırıklığına uğradı.

Gaz çıkarma işlemleri neredeyse sıfıra indirilirken, hükümet büyük ölçüde Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu küresel enerji belirsizlikleri nedeniyle 2012’de vanaların kapatılmasını erteleme kararı almıştı. 

Senato açıklamasında, "Her şeyden önce binaların güçlendirilmesi ve hasarın giderilmesi hızlandırılarak Groningen halkına bir onur borcu ödenmelidir" dedi.

Groningen Bodem Beweging (GBB) adlı bir kampanya grubu, yasayı "tarihi bir an" olarak nitelendirerek, “rahatlatıcı” bir karar olduğunu belirtti.

Kararı eleştirenler, özellikle Ukrayna savaşının getirdiği belirsizlikler göz önüne alındığında, Hollanda'ya gaz tedarikinin güvenliği konusunda endişelerini dile getiriyorlar.