Hizbullah’ın ilk genel sekreteri: Göstericileri İran öldürüyor!

Lübnan Hizbullah örgütünün ilk genel sekreteri, Şeyh Suphi Tufeyli Irak ve Lübnan’da devam eden gösterilere karşı gerçekleşen şiddetli müdahalelerde İran parmağının olduğunu belirterek, dini lider seyit Ali Hamaney’e tepki gösterdi.

1992 yılında Hizbullah’ın seçimlere katılmasından ötürü yaşanan tartışmalardan sonra Hizbullah’tan ayrılan ilk genel sekreter Şeyh Subhi Tufeyli, sosyal medya ve Arap basınında yayımlanan bir video kaydında, haftalardır Irak ve Lübnan'da yaşanan toplumsal gösterilerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şeyh Teyfeyli göstericilere karşı silah kullanan kişilerin İran’a bağlı kişiler olduğuna işaret ederek, İran dini lideri Ali Hamaney'e, "Lübnan'da bizleri öldüren senin silahlı adamlarındı" dedi.

"Zulme maruz kaldığı şikayetinde bulunan birinin, Amerikan veya başka bir ülkenin ajanı olarak suçlanmaması gerektiğini” söyleyen Tufeyli, "Sen (Hamaney) kendini, İranlıların değil tüm Müslümanların amiri olarak görüyorsun. Amir, aç insanları öldürüp yolsuzluğa bulaşanları ve suçluları korur mu?" diye sordu.

Irak’ta 40 günü aşkın bir süredir yapılan gösterilerde resmi açıklamalara göre, son günlerde en az 250 kişi, AFP’ye göre 300 dolayında kişi öldü ve 12 bin kişi yaralandı.

Yaşanan bu ölümlere değinen Tufeyli, İran dini lideri Hamaney’i kast ederek, "Ey Seyyit, onları öldürenler senin silahlı adamlarındır. Lübnan'da da aynı şekilde bizleri öldüren senin silahlı adamlarındı" suçlamasında bulundu.

Şii Hizbullah örgütü ve Emel Hareketi destekçilerinin önceki hafta Beyrut'taki barışçıl göstericilere yönelik saldırılarını hatırlatan Tufeyli, "Senin grubun savunmasız masum göstericilere saldırdı ve çadırlarını yaktı. Bizler normalde Hazreti Hüseyin'in çadırı yakıldığı için ağlarız. Ancak görüyoruz ki Kerbela'daki sahneler farklı şekillerde tekrarlanıyor" ifadelerini kullandı.

Şeyh Subhi Tufeyli, Lübnan'da 1972 yılından bu yana yıkımın yanı sıra hırsızlık ve yağmalamanın yaşandığını söyleyerek, İran destekli grubun da bunların arkasında yer aldığı görüşünü savundu.

Lübnanlı din adamı ve Hizbullah’ın ilk lideri Tufeyli, Hamaney’e şu soruları yöneltti: "İslam'dan hırsız, kötü, katil ve saldırgan olmayı mı öğrendik? Dünyanın vicdanını ve basını satın almak için Suriye'de harcadığın paralara ne diyorsun?" s