Haşdi Şabi Basra konusunda ABD'yi suçladı

Basra’da iyi ayı aşkın süredir devam eden ve giderek radikalleşen gösterilere ilişkin İran yanlısı Haşdi Şabi komutanı El Muhendis’ten açıklama geldi.

Haşdi Şabi komutanlarından Ebu Mehdi El Muhendis, İran Başkonsolosluğunun yakılmasına ilişkin çok sayıda belgenin ellerine ulaştığını söylerken, Esayib Ehli Hak grubu sorumlusu Kays Khezali ise olayların devam etmesi durumunda devreye gireceklerini söyledi.

HAŞDİ ŞABİ KOMUTANLARI DEVREYE GİRDİ

Haşdi Şabi komutanlarından Ebu Mehdi el-Muhendis, bugün sabah saatlerinde düzenlediği basın toplantısında Basra’daki göstereler ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran’ın Basra Başkonsolosluğu’nun göstericiler tarafından yakılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan  Muhendis, “DAİŞ’la mücadelede tek ülke olarak yardımımıza koşan İran’ın Basra Başkonsolosluğunu ve Basra'daki devlet kurumlarıyla birlikte Haşdi Şabi karargahının kimler tarafından baskın yapılıp kundaklandığı hususunda gerekli belgeler, görüntüler ve kanıtlara sahibiz” dedi.

Muhendis, ABD Konsolosluğunun Basra’da kaos yaratarak Şii siyasi gruplar arasında çatışma çıkarmaya çalıştığını iddia etti ve “Altını çizerek söylüyorum ki, Şii gruplar ya da diğer Iraklı gruplar arasında herhangi bir çatışma olmayacak ve ABD asla amaçlarına ulaşmayacaktır” dedi.

Basra gösterilerinin kurulacak yeni hükümetle bağlantılı olduğunu savunan Muhendis, “Bu gerilimle Irak halkını korkutup siyasi partiler arasında çatışma doğurmak istediler. Fakat ABD’ye sesleniyorum ki asla ve asla iç savaşa girmeyeceğiz. Suçlu taraf sorumluluğunu üstlenmeli. ABD’nin Basra’daki olaylarla bağlantılı olduğu kanaatindeyiz” açıklamalarında bulundu.

Basra olayları diğer yandan da güvenlik güçleri ve hükümetin başarısızlığını gösterdiğini belirten El Muhendis, “Ayrıca hükümet yetkililerinin özellikle Başbakan Abadi’nin ihmallerini de kanıtladı” şeklinde konuştu.

Basra’daki gösterilere ilişkin en sert açıklama ise Haşdi Şabi’nin içinde yer alan İran yanlısı Asayib Ehli Hak grubu komutanı Kays Khezali’den geldi. Khezali yaptığı açıklamada, gösterilerin ABD tarafından

Irak’ı parçalamak ve ülkedeki mezhep çatışmasını kışkırtmak için başlattığını belirterek, ABD’ye karşı uyarıda bulundu ve “Asayib Ehli Haq güçlerinin güvenlik durumunun daha da kötüleşmesi ve ülkenin istikrarının tehdit edilmesi durumunda devreye gireceğini’’ söyledi.