Hamaney Mısır ile ilişkilerin yeniden başlamasından yana

İran dini lideri Ali Hamaney, Umman Sultanı Heysem bin Tarık ile görüşmesinde Mısır ile ilişkilerin yeniden kurulmasından yana olduğunu belirtti.

Başta nükleer mesele olmak üzere kilit dosyalarda Batılı ülkeler ile İran arasında arabuluculuk yapan Uman Sultanı, iki günlük bir ziyaret için Tahran’da bulunuyor. 

Umman Sultanı, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile görüştükten sonra dini lider Ali Hamaney tarafından kabul edildi.

Ayetullah Ali Hamaney, "Umman Sultanı'nın Mısır'ın İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri yeniden başlatma isteğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz ve bu konuda hiçbir çekincemiz yok” dedi.

Heysem bin Tarık, kısa bir süre önce Mısır’a yaptığı ziyarette Abdul Fettah El Sisi ile bu konuyu görüşmüştü.

Mısır henüz herhangi bir yorumda bulunmadı. İran, 10 Mart’ta Suudi Arabistan ile karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılması anlaşmasından sonra tüm Arap ülkeleri ile ilişkilerini normalleştirme sürecinde bulunuyor.

Tahran ile Kahire, 1979 İslam Devrimi’nden ve Mısır’ın İsrail’i tanımasından bu yana gergin ilişkilere sahip. Ancak ilişkileri hiçbir zaman tamamen kopmadı.

Son aylarda taraflar arasındaki temaslar yoğunlaştı. Özellikle dışişleri bakanları arasında temaslar olurken, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi arasında bir görüşme öngörülüyor.