Haiti’de çete kaosu: Cezaevine saldırıda binlerce mahkum kaçtı

Çetelerin hüküm sürdüğü Haiti’de binlerce tutuklunun bulunduğu bir cezaevinde yapılan saldırıda binlerce tutuklu kaçarken, onlarcası öldürüldü. Cezaevinde sadece 100 dolayında tutuklunun kaldığı bildirildi.

Silahlı çetelerin saldırısına uğrayan bir ceza infaz kurumundan binlerce mahkûmun kaçmasının ardından hükümet 3 Mart Pazar günü olağanüstü hal ilan etti. Başkent Port-au-Prince'te sokağa çıkma yasağı uygulanırken, kaos derinleşiyor.

Ulusal İnsan Hakları Savunma Ağı (RNDDH) İcra Direktörü Pierre Espérance AFP'ye yaptığı açıklamada "Çok sayıda tutuklu cesedi sayıldığını" belirtti.

Espérance, silahlı çetelerin saldırısından önce cezaevinde bulunan yaklaşık 3.800 mahkumdan pazar günü sadece yüz kadarının cezaevinde kaldığını açıkladı.

Pazar sabahı hapishaneyi ziyaret eden bir AFP muhabiri hapishane civarında yaklaşık on ceset gördüğünü bildirdi.

Gazeteciye göre cesetlerden bazılarına kurşun ya da mermi isabet etmişti. AFP muhabiri kapısı "açık" olan ve "neredeyse hiç kimsenin" bulunmadığı cezaevine girebildiğini söyledi.

Haiti hükümetinden yapılan açıklamada, cumartesi gecesi polislerin "suç çetelerinin Ulusal Cezaevi ve Croix des Bouquets cezaevine yönelik saldırılarını püskürtmeye çalıştıkları" belirtildi.

Hükümet "Bu cezaevlerine yapılan saldırıda çok sayıda mahkum ve cezaevi personeli yaralandı" dedi.

Hükümet, "özellikle insan kaçırma, cinayet ve diğer ciddi suçlardan dolayı tutuklu kişileri serbest bırakmak isteyen ve sivilleri infaz etmekten, kamu ve özel mülkleri ateşe vermekten ve yağmalamaktan çekinmeyen ağır silahlı suçluların saldırılarını" kınadı.

Pierre Espérance'a göre Croix des Bouquets cezaevinden kaç mahkûmun kaçtığı henüz bilinmiyor.

Yoksul bir Karayip ülkesi olan Haiti, 2021 yılında Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'in suikast sonucu öldürülmesinden bu yana ciddi bir siyasi, güvenlik ve insani krizle karşı karşıya bulunuyor.

Başkent Port-au-Prince de dahil olmak üzere ülkenin çok sayıda bölgesi bir bütün olarak çetelerin hakimiyetinde bulunuyor.

Perşembe gününden bu yana silahlı çeteler, tartışmalı başbakan Ariel Henry'yi devirmek istediklerini söyleyerek stratejik bölgelere saldırıyor. Henry 2021'den beri iktidardaydı ve şubat ayı başında görevi bırakması gerekiyordu.

Cuma günü Kenya ve Haiti, Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen uluslararası bir misyonun parçası olarak Kenyalı polis memurlarını Karayip ülkesine göndermek üzere bir anlaşma imzaladı.

Geçen hafta Nairobi'ye bir ziyaret gerçekleştiren Ariel Henry, Kenya Cumhurbaşkanı William Ruto ile bu gücün "konuşlandırılmasının hızlandırılması" konusunu görüştü. Kenya Parlamentosu, ocak ayı sonunda bir mahkeme kararıyla engellenmeden önce konuşlandırmayı onaylamıştı.