Haftar'tan Türk işgaline karşı 'seferberlik' ve 'cihat' çağrısı

Libya’nın doğusunu elinde bunduran Halife Haftar, halkı olası bir Türk askeri müdahalesine karşı silahlanmaya çağırdı.

Libya Ulusal Ordusu’nun şefi Halife Haftar, El Hadat televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Türk devletinin Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek amacıyla olası askeri müdahalesine karşı “seferberlik” ve “cihat” çağrısında bulundu.

Haftar, “erkek ve kadın, asker ve sivil, tüm Libyalıları toprağı ve şerefini korumak için silahlanmaya” çağırdı.

‘TESLİMİYET ANLAŞMASI’

“Düşman Libya’yı işgal etmek ve halkımızı köleleştirmek için güçlerini topluyor” diyen Haftar, “ihanetçiler arasında onunla (Türkiye ile) teslimiyet, aşağılanma ve utanç anlaşması yapanların” olduğunu belirterek, Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ni ima etti.

AKP’nin denetimindeki Türk parlamentosu, Perşembe günü Libya’ya asker göndermeye yeşil ışık yaktı. Türk devleti Kasım ayı sonunda da Trablus merkezli İslamcı hükümetle biri askeri işbirliğini arttırmaya, diğeri deniz sınırlarını belirlemeye yönelik iki anlaşma imzalamıştı.

2011’de NATO’nun kanlı müdahalesiyle Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden bu yana kaos içerisinde bulunan Libya’da bugün iki yönetim var. Biri Trablus merkezli, Müslüman Kardeşler’in giderek ağırlık kazandığı “Ulusal Birlik Hükümeti”, diğer de Tobruk merkezli Libya Parlamentosu olarak dikkat çekiyor.

‘VATANA İHANET’

Haftar’ın açıklamasından önce doğu merkezli parlamentonun başkan yardımcısı Ehmayid Huma, AFP’ye yaptığı bir açıklamada, “El Saraj (Trablus hükümetinin başkanı) ve onunla birlikte olanlar, Libya’ya dış müdahale istediler. Bu vatana ihanet olarak nitelendirdiğimiz bir taleptir” demişti.

Katar ve Türkiye, Trablus’taki hükümeti desteklerken, Türkiye BM ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, zırhlı araçlar, insansız hava araçları ve silahlar gönderiyor. Son haftalarda, Türk devletinin Suriye’de kullandığı çete üyelerinden yüzlercesi de Libya’ya uçaklarla gönderildi. Haftar ise Rusya, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın desteğini alıyor.

BM’DEN TEPKİ

Birleşmiş Milletler de olası bir Türk müdahalesine karşı endişelerini ifade etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin adını açıkça vermeden, Libya’daki savaşın taraflarına dışarıdan her desteğin, barışçıl çözüm çabalarını zorlaştıracağı ve çatışmayı şiddetlendireceğini söyledi. Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin dayattığı silah ambargosunun ihlal edilmeye devam etmesi, durumu daha da kötüleştirir” diye uyardı.

BM, 2011 yılında Libya’ya silah ambargosunu hayata geçirdi. Ancak başta Türkiye olmak üzere bir çok ülke ambargoyu ihlal etti. Ülkeler arasında ambargoyu açık bir şekilde ihlal eden tek ülke Türkiye olarak dikkat çekiyor.

Guterres, "Ambargoya sıkı bir şekilde uymak, düşmanlıkların dudurulmasına uygun bir ortam oluşturulması için zorunludur" dedi.