Guterres: Covid-19 tüm insanlığı tehdit ediyor

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 pandemisinin tüm insanlığı tehdit ettiğini belirterek, “küresel insani bir yanıt planı” başlattı. Aralık ayına kadar yayılacak plan çerçevesinde 2 milyar dolarlık bağış çağrısı yapıldı.

Guterres görüntülü sunumunda bu tehdit karşısında tüm insanlığın karşılık vermesi gerektiğini belirterek, “Küresel bir eylem ve dayanışma hayati önemdedir” dedi.

“Ülkelerin bireysel yanıtları yeterli olmayacak” diyen Guterres, geçen hafta da dayanışma gelişmezse milyonlarca insanın hayatını kaybedebileceği uyarısında bulunmuştu.

BM Genel Sekreteri’nin açıkladığı plan, dünyanın en yoksul ülkelerinde virüsle mücadelenin yürütülmesi ve başta kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve kronik hastalar olmak üzere en kırılgan kişilerin ihtiyaçlarına cevap olmayı hedefliyor.

Aralık ayında ortaya çıktığında beri 20 bin dolayında kişinin ölümüne yol açan pandemi, artık savaşlar, doğal felaketler veya iklim değişiklikleri nedeniyle insani kriz yaşayan ülkeleri de vurmaya başladı.

BM Genel Sekreteri, salgınla mücadele için Nisan ve Aralık ayları arasındaki dönemi kapatmak amacıyla 2 milyar dolarlık bağış çağrısı yaptı. ABD’nin sadece Amerikan ekonomisini kurtarmak için 2 bin milyar dolar ile kıyaslandığında ılımlı bir çağrı olarak görünüyor. BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun 450 milyon dolar, UNICEF’in 405 milyon dolar, Dünya Gıda Örgütü’nün 350 milyon dolardan faydalanması öngörülüyor.