Güney Kore’de genç doktorların grevi hastanelerde kaosa yol açtı

Güney Kore'de genç doktorların grevi kaosa neden olurken, hükümet doktorları cezalandırmakla tehdit etti.

Genç doktorlar tıp eğitimi reformunu protesto etmek için greve giderek hastanelerde kaosa neden oldu.

Güney Kore hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada görev yerlerini terk eden 4 bin 900’den fazla stajyer doktorun açığa alınması için prosedür başlattığını duyurdu.

Yaklaşık 12 bin stajyer doktor, diğer bir ifadeyle bu doktorların yüzde 93’ü hükümetin işe dönmeleri yönündeki taleplerine karşı çıkarak pazartesi günü hastanelerine gitmedi.

Güney Kore hastane sistemi büyük ölçüde stajyerlere dayandığı için 20 Şubat'ta başlayan bu istifa ve görevi bırakma dalgası, birçok tedavi ve cerrahi operasyonun ertelenmesine yol açtı. Hükümet, pazartesi gününden itibaren askeri doktorları seferber etmek zorunda kaldı.

Sağlık Bakanlığı, grevdeki doktorlara, lisanslarını üç ay süreyle askıya almadan önceki ilk adım olan idari bildirimler göndermeye başladığını duyurdu.

Üst düzey bir bakanlık yetkilisi olan Chun Byung-wang, "8 Mart itibariyle bunlar 4 bin 900’den fazla stajyer doktora gönderilmiştir" dedi.

Yetkiliye göre, üç aylık bir askıya alma işlemi, yaptırım uygulanan stajyer doktorun uzman doktor olarak yeterlilik kazanmasının en az bir yıl ertelenmesini de beraberinde getiriyor. Yetkili, derhal işinin başına dönen doktorların cezadan kurtulacağını söyledi.

Grevciler hükümetin tıp fakültesine kabul edilenlerin sayısını gelecek yıldan itibaren %65 oranında, yani yılda yaklaşık 2,000 kişi artırma planını protesto ediyor.

Hükümet bu önlemin Güney Kore'deki sağlık çalışanı açığı ve yaşlanan nüfusla mücadele için gerekli olduğunu düşünüyor.

Doktorlar ise tıp fakültelerine daha fazla öğrenci alınmasının gelecekteki pratisyen hekimlerin standartlarının düşmesine neden olacağına ve bunun sonucunda da bakım kalitesinin zarar göreceğini belirterek, plana şiddetle karşı çıkıyor.