Gürcistan karıştı, Parlamento Başkanı istifa etti

Gürcistan’da bir Rus vekilin parlamentoya davet edilerek konuşma yapması, şiddetli protesto gösterilerine neden oldu. Parlamento Başkanı istifa etti.

Eski bir Sovyet cumhuriyeti olan Gürcistan’da, Rusya işgalci olarak görülüyor. Rus komünist seçilmiş Sergey Gavrilov’un Tiflis’te ortodoksluk üzerine yıllık parlamenter meclis toplantı vesilesiyle Gürcistan Parlamentosu’nda başkanın makamında konuşma yapması, tepkiye neden oldu.

Perşembe günü 10 bin dolayında kişi sokaklara çıkarak protesto eyleminde bulundu. Eylemciler parlamentoya girmeye çalıştı. Yaşanan şiddet olaylarında 160 eylemci ve 80 polis yaralandı.

Rusya, bu eylemleri “Rus düşmanı provokasyon” olarak tanımladı. İki ülke arasında Sovyetlerin yıkılmasından 30 yıl sonra halen gerilim var. 10 yılı aşkın bir süre önce de yaşanan savaşta, Gürcistan’da iki bölge bağımsızlığını ilan etmişti. 2008 yılındaki savaşta Gürcistan’ın küçük ordusu Rusya karşısında beş günde yenilmiş, ülke topraklarının yüzde 20’sine denk gelen Ahbazya e Güney Osetya ayrılmıştı. Moskova, her iki bölgeyi bağımsız devletler olarak tanıdı.

Muhalefet, taraftarlarından Cuma akşamından itibaren talepleri kabul edilene kadar sürekli eylemde olmalarını istedi. Sürgündeki eski Cumhurbaşkanı Miheil Sakaşvili’nin kurduğu Ulusal Birlik Hareketi, Gürcistan halkı ve muhalefet partilerinin genel seçimler, parlamento başkanı ve içişleri bakanının istifasını istediğini belirtiyor.

Gürcistan Parlamento Başkanı şiddetli protesto eylemlerinin ardından istifa etti. İktidardaki “Gürcistan Rüyası” partisinin genel sekreteri Khakha Kaladze, Parlamento Başkanı Irakli Kobakhidze’nin istifasının büyük sorumluluk örneği olduğunu, muhalefet partilerinin “sorumsuz” talepleri karşısında bir taviz olmadığını belirtti.