Güney Afrika’da ırkçı Rhodes’in heykeli yıkıldı

Güney Afrika’nın güneyindeki Cape Town kentinde, kimliği belirsiz kişiler İngiliz ırkçı Cecil Rhodes heykelinin kafasını koparttı.

Güney Afrika Ulusal Parkları SANParks sözcüsü ReyThakhuli, “Heykelin kafası kapası kopartılmış” dedi.

Olayın Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece gerçekleştiği bilgisi verildi.

Heykel, Cap Town kentindeki Table dağında ulusal parkta yer alıyordu. Sözcü, bu eylemin nedenlerinin bilinmediğini ifade etti.

Mayıs ayı sonunda ABD’den Afro Amerikalı George Floyd’un Beyaz bir polis tarafından boynuna basılarak öldürülmesi ardından dünyanın bir çok yerinde sömürgecilik ve ırkçılığı temsil eden heykeller yıkıldı. Bu eylemler özellikle Birleşik Krallık, Fransa ve Belçika’da yaygın bir şekilde gerçekleşti.

Cape Town’daki bronz büst 1912 yılında kurulmuştu. 2001 yılında kırmızı boya ile hedef alınan heykel, 2017 yılında yeniden hedeflenerek burnu kırılmıştı.

Aynı dağn eteklerinde Cap Üniversitesi bünyesindeki bir başka Cecil Rhodes heykeli 2015 yılında öğrenciler tarafından düşürülmüştü.

#RhodesMustFall (Rhodes düşmeli) hareketi, yerinden sökülmeden önce dışkı sürülmüş ve çöp poşetleri ile kapatılmıştı.

Öğrenciler bu heykelin 1994 yılına kadar Apartheid baskısının sembolü olduğunu belirtiyordu.

İngiliz sömürgeciliğinin büyük mimarı Cecil Rhodes, bugünkü adları Zimbabwe ve Zambiya olan ülkelere de “Rodezya” şeklinde adını vermişti. Rhodes, açık bir şekilde ırkçılığı savunan maden kodamanıydı.