Guatemala’da 75 kişi öldü, 192 kişi kayıp

Guatemala’da Fuego (Ateş) yanardağının patlaması ardından bilanço daha da ağırlaştı. En az 75 kişi hayatını kaybederken, 192 kişi de kayıp.

Yanardağ patlaması Pazar günü yaşandı. Guatemala’nın başkentinin 35 kilometre güney batısında yer alan ve 3.763 metre yüksekliğindeki yanardağdan fışkıran lavlar ve küller geniş bir alana yayıldı.

Patlamadan 48 saat sonra yetkililer en az 75 kişinin öldüğünü, 192 kişinin kayıp olduğunu bildirdi. Kayıpları canlı olarak bulma olasılığının çok zayıf olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar ölenlerden sadece 23’ünün kimliği tespit edilebildi.

Yanardağ patlaması nedeniyle 46 kişi de yaralanırken, 3.300’e yakın kişi de tahliye edildi. Felaket toplamda 1.7 milyon kişiyi etkiledi.

Salı günü yanardağda şiddetli bir patlama daha yaşanması ardından, dağın yamaçlarındaki 7 köy daha tahliye edildi.

Fuego volkanı Ocak 2018’de faaliyete geçmişti. Eylül 2012’de gerçekleşen bir önceki uyanışında 10 bin kişi dağın güney yamaçlarındaki köylerden tahliye edilmişti. Guatemala’da iki aktif volkan daha var. Bunlar batıda Santiaguito ve başkentin 20 kilometre güneyindeki Pacaye olarak biliniyor.