Göçmenler Almanların gündemindeki en son konu!

Almanya’da yapılan son bir kamuoyu araştırması, hükümetin aksine göçmenlerin hiç de vatandaşın gündeminde olmadığını gösterdi. Almanların üzerine kafa yorduğu konular sıralamasında göçmen ve mülteciler 13. sırada yer aldı.

Geçtiğimiz Mart ayında sağcı muhafazakar politikacı Horst Seehofer’in Bayern eyaletindeki başbakanlık görevinden terfi edip, yeni Merkel hükümetinde İçişleri Bakanı olması ardından Almanya’da en fazla tartışılan konu göçmenler ve kapıların yeni mültecilere kapatılması mevzusu oldu.

Özelllikle Seehofer’in baskısı sonucu Başbakan Merkel’in kabul ettiği yeni mülteci planı, iltica başvuruları ret edilen sığınmacıların hızlı şekilde sınır dışı edilmesi, İtalya, Avusturya ve Yunanistan ile yapılan pazarlıklar bir süredir kamuoyunun gündemini işgal ediyordu. Ancak hükümetin aksine göçmenler ve mültecilerin hiç de Almanların gündeminde olmadığı ortaya çıktı.

Kamu araştırma şirketi Emnid’in yaptığı ankette Almanlara 20 başlık altında “en fazla hangi konuya kafa yoruyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Anketin sonuçlarına göre Almanların çoğu yaşlılıkla gelen fakirliğe kafa yorduklarını söyledi. Yaşlılıkta maddi olarak zor günler geçirme endişesi yaşayan Almanların oranı yüzde 79’da kaldı.

Daha sonra yüzde 76 ile bütün çocukların aynı eğitim şartlarına sahip olması konusunda kaygılarını dile getiren Almanlar oldu. Göçmenlere kafa yoran Almanların oranı ise yüzde 38’de kaldı ve bunlar da başlıklarda sıralamada 13. sırada yer aldı.

GÖÇMENLERİ EN FAZLA DÜŞENEN AŞIRI SAĞCILAR!

Göçmenleri düşünen Almanların yüzde 87’isinin ise aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) taraftarı olduğu belirtildi. AfD’lilerin düşündüğü bir başka mevzu da savunmaya daha fazla paranın harcanması.

Bu arada geçtiğimiz hafta oy oranı yüzde 18’ye çıkarak ikinci popüler parti olan AfD’nin oy oranı da tekrar yüzde 16’ya geriledi. Her hafta düzenli yapılan ve “Bu Pazar günü seçim olsa kime oy vereceksiniz?” sorusunun yöneltildiği ankette Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ise yüzde 18’ye çıkarak ikinciliğe yeniden yükseldi.

Başbakan Merkel’in liderliğindeki hükümetin büyük ortağı Hıristiyan demokratlar oy oranı yüzde 30’da kaldı. Yeşiller Partisi ise oyunu koruyarak yüzde 12’de kalırken, Sol Parti yüzde 1 oranında oyunu artırarak yüzde 10’ya çıktı. Hür Demokratlar Partisi (FDP) de yeniden yüzde 9’u yakaladı.