Gerilla hareketi ELN’ye göre diyalog yeniden başlayabilir

Kolombiya’nın aktif durumdaki son gerilla hareketi ELN, bir yıldır tıkanmış barış diyalogunun yeniden başlaması konusunda umutlu.

Küba’nın başkenti Havana’da Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan Latin Amerika’nın son gerilla hareketinin müzakerecisi Pablo Beltran, diyalogun yeniden başlayacağını umut ediyor.

Devrimci Che Guevara’nın fikirlerinden esinlenen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) müzakerecisi, “(Ivan) Duque hükümetinin diyalog karşısındaki olumsuz tavrını yakında gözden geçireceğine belli bir umudumuz var” dedi.

Pablo Beltran ve on dolayında heyet üyesi, Mayıs 2018’den beri Küba’da bulunuyor.

Küba’da yürütülen müzakereler, Ağustos 2018’de sağcı Ivan Duque’ün iktidara gelmesi ardından durdu. Ocak ayında ELN tarafından Bogota’da polis akademisine düzenlenen ve 22 kişinin ölümüne neden olan saldırı, buna gerekçe olarak gösterildi.

Beltran, bugün diyalog sürecinin yeniden başlaması için uygun bir zeminin olduğunu belirterek, “Hükümetin çok fazla sorunu var. Barış projesinin yeniden başlaması lehine viraj alması, ona yönetmek için alan açacaktır. Bu kadar cephede savaşmayı durdurmak için yapacağı en iyi şeyin bu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Beltrand’ın bahsettiği cephelerin başında siyasi parti haline dönüşen eski gerilla hareketi FARC geliyor. Cumhurbaşkanı Duque, son aylarda FARC ile barış anlaşmasını gözden geçirmek için tüm çabalarını harcadı ancak sonuç almadı.

Bu inadın geriye doğru büyük bir dönüş olduğunu belirterek, “Yaşananlar utanç verici” ifadesiyle, FARC ile barış sürecinin son yedi yılın en kötü durumunda olduğuna dikkat çekti.

ELN’de bir kesimin hükümetin davranışı nedeniyle sürece olumlu bakmadığını kabul eden Beltrand, “Ama bize diyalog masasından kalkmamamız söylendi. Kolombiya halkı savaş sayfasını kapatmak istiyor” şeklinde konuştu.

Kolombiya hükümeti açısından diğer bir cepheyi Venezuela krizi oluşturuyor. Bogota hükümeti, ABD’nin desteği ile komşu Nicolas Maduro rejiminin gitmesi için aktif çalışıyor ve ELN’yi Venezuela ile bağları olmakla suçluyor. Kolombiya gizli servislerine göre, ELN’nin 2.300 savaşçısının yüzde 45’ine yakının Venezuela’da bulunuyor. Paplo Beltrand, Venezuela’da birliklerinin olmadığını ancak zaman zaman ELN üyelerinin Venezuela tarafına da geçtiğini belirtti.

Beltrand, Guajira bölgesindeki sınır hattının hayali olduğunu, bu nedenle hangi tarafın hangi ülkeye ait olduğunu bilemediklerini kaydediyor. Beltrand, bununla birlikte Venezuela yetkilileri veya silahlı güçleri ile üst düzeyde toplantı yapıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille reddediyor.

Ocak ayında düzenlenen saldırı ardından Kolombiya Cumhurbaşkanı, Küba’dan ELN heyetini kendilerine teslim etmesini istemiş, Küba bu talebi reddetmişti.

Mevcut durumda, hükümetin bu talebi çok fazla gündemde tutulmuyor. Pablo Beltrand, müzakerelerin garantör ülkelerinden Norveç’in ELN ile başlatılan sürece angaje olduğunu ifade etti.

Beltrand, “Eğer barış imzalanırsa, gerillanın silahlı kalmasının bir anlamı olmayacak. Ama imha devam etiği sürece, bize direnişte kalmamız gerektiğini hatırlatıyor” şeklinde noktaladı.