Gerilla Besta’da ansızın vurdu: Çok sayıda Türk askeri öldürüldü

HPG Basın İrtibat Merkezi, Türk ordusunun Besta’da ağır kayıplar verdiğini açıkladı.

Şırnak’ın Besta dağlarındaki operasyon ve çatışmaların ayrıntılarını açıklayan HPG, bir haftalık süreçte 24 Türk askerinin öldürüldüğünü, 13 gerillanın yaşamını yitirdiğini belirtti.

HPG BİM tarafından yapılan açıklamada, ‘’Türk Ordusu tarafından Besta alanında yürütülen operasyonlarda özel savaş medyası çarpık ve yalan haberlerle yaşanan savaşın sonuçlarını gizleyeceğini sanmaktadır. Yoğun yaşanan savaşta Gerilla kayıplarımız olduğu gibi Türk ordusunun da ağır kayıpları olmuştur’’ denildi.

HPG açıklamasında, çatışmalara ilişkin verilen ayrıntılı bilgiler şöyle:

19 Nisan günü TC ordusu Şırnak’ın Besta alanında bir operasyon başlatmıştı. Daha önceki açıklamamızda operasyon hakkında kısmi bir bilgiyi kamuoyu ile paylaşmıştık. Operasyon kapsamında;

20 NİSAN: 12 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

20 Nisan günü akşam saatlerinde güçlerimiz Xırbıkê Besta alanında operasyon birimlerine yönelik 2 ayrı koldan eylem gerçekleştirmiştir. Bu eylemde birinci kolda 5 asker diğer kolda ise 3 asker öldürülmüştür. 21 Nisan günü öğlen saatlerinde TC ordusu savaş uçakları Nala Gova mıntıkasını bombalamıştır. Aynı gün Şehit Armanc tepesinde konumlanan askerlere yönelik güçlerimiz eylem gerçekleştirmiş ve burada 4 asker öldürülmüştür. 22 Nisan günü akşam saatlerinde TC ordusu askerleri tepeden çekilmişlerdir.

23 NİSAN: 4 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ, SKORSKY VURULDU

23 Nisan günü güçlerimiz Gırê Hêlız ve Gırê Sevo alanlarında pusulama eylemi gerçekleştirmiştir. Sabah saat 06.45’te Gırê Sêvo alanına girmeye çalışan askerler güçlerimiz tarafından etkili bir şekilde vurulmuş ve 4 asker öldürülmüştür. Skorsky tipi helikopterler saat 09.00’da alana gelip ölü ve yaralı askerleri kaldırmıştır. Yine alan üzerinde dolaşan Skorsky tipi helikopterler güçlerimiz tarafından vurulurken; Skorsky helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

24 NİSAN: 2 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

24 Nisan günü saat 11.00’de güçlerimiz, Besta Meyremê ve Besta Bıluzerê arasında kalan Şehit Dılşêr boğazında düşman birliklerini vurmuştur. Burada da 2 asker öldürülmüştür. Eylemden sonra TC ordusu alanı obüs ve havanlarla bombalamıştır. Yine aynı gün TC ordusu askerleri Osyan'dan gelip Gırê Sor'da konumlanmıştır.

26 Nisan günü güçlerimiz Gırê Sor'da konumlanan askerleri vurmuştur. Burada ölü ve yaralı asker saysı netleştirilememiştir. Aynı günün gecesinde askerler Gırê Sor’u bırakmışlardır.

26 NİSAN: 6 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Yine 26 Nisan günü saat 14.00’te güçlerimiz Şehit Dılşêr tepesinde konumlanan düşman birliğine yönelik sızma eylemi gerçekleştirmiştir. Bu eylemde 2 mevzi RPG-7 silahları ile etkili bir şekilde vurularak imha edilmiştir. Bu mevzilerde toplam 6 asker öldürülmüştür. Eylemden sonra Skorsky helikopterler Kobra helikopterlerin desteğinde ölü ve yaralılarını kaldırmıştır. Aynı zamanda alanı vuran Kobra helikopterler, güçlerimizce orta otomatik silahlar ile vurularak alandan uzaklaşması sağlanmıştır.

13 GERİLLA YAŞAMINI YİTİRDİ, TOPLAM 24 ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyon boyunca çıkan çatışma ve saldırılarda toplam 13 gerillamız şehit düşerken en az 24 asker de öldürülmüştür. TC ordusunun Şehriban hattındaki hareketliliği devam ederken operasyon ile ilgili bilgiler elde edildikçe kamuoyu ile paylaşılacaktır.

Şehit düşen Gerillalarımızın sicil bilgileri daha sonra açıklanacaktır.

HAVA SALDIRILARI

28 Nisan günü saat 08.20’de TC ordusu savaş uçakları Zap bölgesine bağlı Çiyayê Reş alanındaki Cehennem tepesini bombalamıştır.