Gençler arasındaki ölümler ne anlama geliyor?

Covid-19 pandemisinin Aralık ayında ortaya çıkmasından bu yana, hastalığın en çok ileri yaştakiler ve sağlık sorunları olanları vurduğu sık sık ifade edildi. Peki bu durumda ölen gençleri nasıl açıklamak gerekecek?

Dünya genelinde Salı gecesi itibariyle 41 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bunlardan sadece bir kaçı çocukları ilgilendiriyor.

GENÇ ÖLÜMLER

-Fransa’da 16 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Daha önce sağlık sorunları olmadığı belirtildi.

-ABD’de bir bebek yaşamını yitirdi. Bebeğin bir yaşın altında olduğu bildirildi. Çocuğun başka patolojileri olup olmadığına açıklık getirilmedi.

-31 Mart Salı günü bir bebek ölümü daha ABD’den geldi. New York Valisi Ned Lamond, altı haftalık bir bebeğin, koronavirüsten dolayı hayatını kaybettiğini belirtti. Lamon, bu bebeğin tüm dünyada Covid-19’dan ölen en genç kişilerden biri olduğuna dikkat çekti.

-Portekiz’de 14 yaşındaki bir erkek genç hayatını kaybederken, Salı günü bir açıklama da Belçika’dan geldi.

-Belçika Sağlık Bakanlığı’na göre 12 yaşındaki bir kız çocuğu koronavirüsten yaşamını yitirdi.

-Aynı gün akşam saatlerinde Londra’da bir hastane virüs testi pozitif çıkan 13 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybettiği duyuruldu. Hastane başka bir yorumda bulunmadı.

WHO: SADECE YAŞLILARI ETKİLEDİĞİ FİKRİ YANLIŞTIR

Bunlar münferit vakalar mı yoksa başka çocuklar da tehlikede mi?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2 Nisan Perşembe günü yaptığı bir açıklama yeniden gençleri uyardı. WHO’nun Avrupa Genel Müdürü Hans Kluge, “Covid-19’un sadece yaşlıları etkilediği fikri olgusal olarak yanlıştır” dedi. Kluge, “Hastalığın daha ağır bir biçimi için yaş tek risk faktörü değildir” vurgusunda bulundu. Kluge, çocuk ve gençler arasında yoğun bakımda olan kritik vakalar ile hayatını kaybeden vakaların olduğunu hatırlattı.

LAETHEM: GENÇLER DE KORUNMAK İÇİN TEDBİR ALMALI

Belçika’da RTLinfo’ya konuşan Brüksel’deki CHU Saint-Pierre hastanesinde bulaşıcı hastalıklar uzmanı Yves van Laethem, bu kadar genç yaşta bir ölümü beklemediklerini ifade ederken, “Genç çocuk sahibi aile nüfusunda paniğe neden olmamak gerekiyor. (12 yaşındaki kız çocuğunun ölümünü kast ederek) Bu bir istisna olarak kalmaya devam ediyor. Benzer çok sayıda yeni vaka beklenmiyor. Ancak bu durum bize kimsenin emniyette olmadığını, başkalarını kurtarmak için tedbirler almak gerektiğini hatırlatıyor. Genç olunsa bile, kendisini korumak için tedbirler alınmalı” dedi.

Epidemiyolojist Simon Dellicour, “Bunlar çok nadir vakalar ama ne yazık ki varlar” dedi.

POPE: GENETİK ARAŞTIRMALARA İHTİYAÇ VAR

7Sur7 sitesindeki bir habere göre Gent üniversitesinde insan genetiği üzerine konferans hocası ve nadir hastalıklar uzmanı Bruce Poppe, şu açıklamayı getiriyor:

“Neden birinin hastalığa ağır yakalandığı başkasının yakalanmadığının cevabını kesin olarak verebilmek için virüs konusunda yeterli bilgiye sahip değiliz. Ama başka enfeksiyonlarda gözlemlediklerimizle kıyaslanabilir: Bağışıklık sistemi bir hastadan ötekine kayda değer bir şekilde değişiklik gösterebiliyor ve bu şekilde hastalığın gelişimini belirliyor. Bazen, bağışıklık sistemi aşırı bir şekilde tepki verebilir: Bu son derece tehlikeli olabilir ve hatta yaşamı tehlikeye atabilir.”

Poppe şunları ekliyor: “Mevcut durumda, enfekte bir hastadaki değişimleri belirlemek zor. Kim az semptom gösterecek? Kim yoğun bakımda kendisini bulabilir? Bu noktada genetik araştırmalar bizi aydınlatabilir. Ama henüz bu aşamada değiliz, bunu açık söylemek gerek.”